Kas praegu on hea aeg reisida?Foto: AP/Scanpix
Lugejakiri
28. jaanuar 2020, 10:42

Lugejakiri: mis mu puhkusereisist saab? Hiinas leviva viiruse tõttu ei julgegi reisile minna! (15)

39aastane Aili ostis tervele perele reisi Taimaale. Nendega pidid liituma ka sõbrad, aga nüüd kahtleb reisiseltskond, kas nad üldse julgevad puhkusele minna.

„Viimased uudised sellest koroonaviirusest on päris hirmutavad. Ükski reis pole väärt seda, et end ja oma peret ohtu seada. Selles ma üldse ei kahtle, aga siin hakkavad mängima juhused ja võimalused,“ kirjutab Aili.

Pered on ühist reisi mitu aastat planeerinud ja selleks raha kogunud. Nüüd on esimesed maksed ja kulutused tehtud, mistõttu tooks reisist loobumine kaasa ka kahjumi.

„Me oleme väga pingutanud, et saaksime üldse kõik koos välismaale eksootikat nautima minna. Et kõik saaks korraga puhata – see oli paras organiseerimine ja klapitamine kolleegidega. Rahaliselt oleme valmistunud ja kogunud, piletid ja elamine makstud. Kui nüüd tühistaksime, siis oleksime sellest ilma. Puhkust enam tühistada kah ei saa. Oleme koos istunud ja arutanud, mida teha. Kurb on see, et meie arstid sel teemal väga palju sõna avalikult ei võta,“ kurdab Aili.

„Ka mu enda perearst ei oska vastata küsimusele, kas maski kandmine ja käte korralik pesemine aitab viirusest hoiduda või mitte. Ütleb, et pole garantiid. Samas lisab, et ega vati sees ikka lõputult elada ei saa. Oleks ise mehega, siis nii väga ehk ei muretseks, aga meil lapsed kah reisil kaasas. Nüüd ongi nii, et puhkuseni jäänud loetud päevad, aga me muretseme enne end veel halliks. Kui lähme, siis riskime, aga kui ei lähe, siis jääb kah hinge süütunne. Tervisekindlustus on meil muidugi tehtud. Aga kindlust mineku osas pole,“ loodab Aili, et ehk tuleb nädalaga Hiinast paremaid uudiseid.

Kas praegu on hea aeg reisida või mitte?

27. jaanuaril uuendas Eesti välisministeerium Hiina reisihoiatust, soovitades täielikult vältida reisimist koroonaviiruse epitsentrisse Hubei provintsi, ning tugevalt kaaluda, kas tasub üldse Hiina minna.

Lähemalt saab koroonaviirusest ja ennetamisest lugeda terviseameti lehelt.