Õunaäädikas on nahahoolduses hea abimees.Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilu ja mood
23. jaanuar 2020, 11:10

Lugu on ilmunud Naistelehes 01.11.2017

Õunaäädikas teeb oskaja käes imet – 9 viisi, kuidas seda kasutada

Õunaäädikas on looduse üks võimsamaid ande, millel on nii tervise kui ka ilu vallas kasulikke omadusi, mida oskas hinnata juba legendaarne Hippocrates 400 aastat enne meie ajaarvamist.

Õunaäädikas sisaldab rohkesti äädik-, tsitrus- ja õunhapet, vitamiine, ensüüme, mineraalsooli ja aminohappeid. Aine puhastab hästi nahka, muudab juuksed läikivaks ja on abiks mitme iluprobleemi korral. Kasuta õunaäädikat ainult puhtal filtreerimata kujul, mis pole pastoriseeritud ja sisaldab algseid ensüüme.

1. Aitab probleemse naha puhul 

Kui kannatad aknese ja vistrikulise naha käes, võib õunaäädikas tuua leevendust. Sel on antiseptilised ja -bakteriaalsed omadused, mis hoiavad poorid bakteritest, rasust ja muust mustusest puhtad. Veel aitab see taastada ja tasakaalustada naha pH-taset, mis on vistrike vältimise juures oluline.

Kasuta nii: Sega üks osa puhast filtreerimata õunaäädikat kahe osa veega. Leota lahuses vatipatja ja kanna probleemsele kohale. Lase kümme minutit mõjuda ja loputa sooja veega. Kasuta lahust paar korda päevas.

2. Toimib näotoonikuna

Õunäädikas sobib hästi rasusele nahale. Selles on rohkelt alfa-hüdroksühappeid, mis turgutavad naha vereringet ja ahendavad poore.

Kasuta nii: Sega omavahel 1/2 tassi vett ja 1/2 tassi õunaäädikat. Soovi korral võid lisada juurde ka eeterlikku õli, näiteks lavendliõli. Kanna lahus vatipadjaga näole. Lase mõni minut mõjuda ja loputa külma veega. Toonikut võib kasutada üks kuni kaks korda päevas. Raputa enne kasutamist korralikult.

Normaalsele nahale tooniku valmistamiseks sega üks osa õunaäädikat ja kaks osa vett. Väga tundliku naha korral pane rohkem vett (üks osa õunaäädikat ja neli osa vett) ja kasuta toonikut harvemini. Enne kasutamist testi lahust väikesel nahaalal.

3. Võitleb kõõma vastu

Kõõm võib tekitada palju ebamugavust ja külmade ilmade korral rohkem esile tulla. Õunaäädikas sisaldab looduslikke seenevastaseid aineid, mis võitlevad kõõma tekkega. Peale selle aitab see peanaha pH-taset tasakaalustada, puhastab ummistunud poore ja karvafolliikuleid.

Kasuta nii: Sega omavahel 2 sl vett ja 2 sl õunaäädikat. Lisa 10–15 tilka teepuuõli. Kanna lahus peanahale ja masseeri viis minutit. Jäta veel viieks minutiks mõjuma. Loputa juuksed veega ja pese šampooniga nagu tavaliselt. Tee seda kaks-kolm korda nädalas.

4. Leevendab jalgade halba lõhna

Halb jalgade lõhn võib tekitada palju piinlikkust ja ebamugavust. Õunaäädikas pakub ka selle probleemi korral leevendust. Sel on antimikroobsed omadused, mis aitavad jalgu desinfitseerides eemaldada halba lõhna tekitavaid baktereid.

Kasuta nii: Jalavanni tegemiseks läheb vaja üht tassi õunaäädikat ja neli-viis tassi sooja vett. Hoia jalgu leotises 10–15 minutit, seejärel pese korralikult antibakteriaalse seebiga. Tee jalavanni mõni nädal korra päevas.

5. Muudab juuksed läikivaks

Õunaäädikat võib kasutada ka siledate ja pehmete juuste saamiseks. Selle aine puhastavad omadused eemaldavad juustesse ja peanahale kogunenud viimistlusvahendite ja šampoonijäägid.

Kasuta nii: Lahuse valmistamiseks sega omavahel 1/4 tassi õunaäädikat ja kaks tassi vett. Pärast šampooniga pesemist kalla lahus pähe. Masseeri see peanahale ja juustesse, enne loputamist lase sel viis minutit mõjuda. Kasuta korra nädalas.

6. Paneb küüned särama

Küünte kollakas värvus võib olla tingitud mitmest tegurist: tihe küünelaki kasutamine, küüneseen, liigne suitsetamine või kemikaalidega kokkupuutumine. Õunaäädikas sisalduvad õun- ja äädikhape aitavad eemaldada kollakat tooni, samuti pakub see efektiivset küüneseeneravi.

Kasuta nii: Valmista küüntele leotis, segades omavahel 1/2 tassi õunaäädikat ja 1/2 leiget vett. Leota küüsi lahuses 20–30 minutit, loputa käed. Masseeri pisut oliiviõli igale küüneplaadile. Korda protseduuri kaks korda päevas seni, kuni küüned on korras.

7. Aitab raseerimisest tingitud nahaärrituse korral

Väikesed, põletikulised punnid, mis tekivad raseerimisest ja sissekasvanud karvadest, võivad olla väga ebameeldivad. Õunaäädika põletikuvastased omadused rahustavad ärritunud nahka, leevendavad põletikku ja sügelust. Äädikhape ennetab ka infektsiooni teket ja pehmendab nahka, mis aitab sissekasvanud karvadel kergemini välja kasvada.

Kasuta nii: Esmalt kanna probleemsele kohale õhuke kiht mett. Lase sel 5–10 minutit mõjuda, seejärel loputa külma veega. Kanna vatipadjaga õunaäädikat nahale ja lase kuivada. Tee seda mitu korda päevas, kuni oled saanud probleemile leevendust.

8. Puhastab meigipintsleid

Õunaäädikas olevad antibakteriaalsed happed pole kasulikud ainult näonahale. Need tulevad kasuks ka meigipintslite puhastamisel.

Kasuta nii: Sega omavahel 1 sl õunaäädikat sooja veega, pigista juurde poole sidruni mahl, mis annab mõnusa lõhna. Keeruta pintsleid lahuses seni, kuni need on puhtad. Lase neil õhu käes kuivada.

9. Leevendab päikesepõletust

Kuigi suvi on selleks aastaks läbi, võiks selle nipi järgmiseks aastaks või soojamaareisi tarbeks kõrva taha panna. Õunaäädikat on kasutatud päikesega liialdamise korral juba ammustest aegadest. See aitab nahka rahustada ja kiirendab paranemisprotsessi. Õunaäädikas leevendab ka nahaärritust, sügelust ja põletikku.

Kasuta nii: Sega võrdne kogus külma vett ja õunaäädikat. Masseeri õrnalt põletunud kohale. Tee protseduuri mitu korda päevas mõne päeva jooksul seni, kuni põletus on alanenud. Võid ka vanni teha, segades üks-kaks tassi õunaäädikat leigesse vannivette. Ole vees umbes 30 minutit.