Inimesed
24. jaanuar 2020, 15:41

Rauno Märks rõõmustab uue pereliikme üle: olen naljatanud, et lõpuks sain endale poja (8)

Eesti raadiosaatejuht ja DJ Rauno Märks jagas meiega toredat sündmust – tema perega liitus kuues liige. Nüüdsest pole Rauno pere ainuke meespool. 

Loomapidamine on olnud nende peres teemaks kõikide laste kasvamise ajal, kuid peamiselt on lemmikloomadeks olnud hamstrid. Eelkõige seetõttu, et nad on vähenõudlikud ja nendega on hea loomapidamist harjutada.

"Koer on siit väga suur samm edasi. Ma olin veel eelmisel aastal seda meelt, et me siiski ei võta koera. Tagantjärele oma käitumist analüüsides on hakanud meenuma naabri koera sülle võtmine paar aastat tagasi jaanipäeval, temaga läbi aia lävimine, kui ma muru aias niitsin, väga sümpaatne vestlus Setomaal Maailmakoristuspäeva kontserdil lava taga Nubluga ja lõpuks Soomes täditütrel külas käimine ning tema koeraga tutvumine – nii loksus see pusle paika," selgitab raadiohääl Õhtulehele, miks lõpuks ikkagi pisike koerapoeg perre võeti. 

Havanna bichon'i tõugu kutsika leidsid nad Soomest. "See tõug ja tema iseloomukirjeldus sobisid meie ettekujutusega uuest pereliikmest," sõnab Märks. "See tõug meenutab mulle Nässut, kes oli küll mu tädi koer, aga ma puutusin temaga ka väga palju kokku," lisab Märks.

Antud tõug jäi nende vaatevälja just Soomes käies. "Mul ausalt öeldes puudus info sellise unelmate kombo kohta. Eestis kuulub see tõug pigem vähemuse hulka, kuigi pisut neid koeri ikka siinkandis liikvel on," selgitab Rauno. Nende jaoks olid koera puhul olulised jooned seltskondlikkus ja kasv ning lisaks selgus veel toreda boonusena, et see tõug on allergiavaba.

Kutsika ametlik nimi tõutunnistusel on Thunderbolt. "Bolti nimi mulle meeldis seniks, kuniks sellest sai taksofirma. Mina pakkusin välja nimeks Tups (meenutas oma välimusega vatitupsu). Laste käest sain teada, et tups on lühend mokatubakast ja seetõttu see koerale ei sobi," naerab Märks, et on vanaks jäämas.

Nime autoriks on pere vanim tütar Mia Marii, kes seda nuputades tugines koera sünniajale ja tähtkujule, milleks oli Ambur. Mia Marii hakkas google translate'i abil vaatama mida tähendab ambur erinevates keeltes. Nii inglise kui ka prantsuse keeles on ambur archer, aga see tundus neile liiga karm ja jõuline. Googeldades poiste nimesid leidis ta sealt briti nimed nagu Ollie, Eddie ja Archie. Just see viimane kõlas täpselt sobiva hellitusnimena. 

Rauno tõdeb, et ilmselt on ta just koerainimene: "Koer on kodu klassika, kuigi [tütar] Keiral on tulnud koerte suhtes aeg-ajalt ka hirmu tunda. Õnneks Archie saabumisega on see mõnevõrra taandunud." Kassidega puudub mehel igasugune kogemus. 

Kogu protseduur veeres nagu lumepall. "Me sattusime vaimustusse aasta alguses täditütrel Soomes külas käies ja kui see klikk ära käis, arutasime kõik koos selle teema läbi," meenutab Märks, et nad kaalusid poolt- ja vastuargumente ning leppisid kokku, kes mingil ajal koeraga tegeleb ja kes vastutab, kui asjad ei suju.

Seejärel otsisid nad, kuidas oleks võimalik seda tõugu koera hankida. Soome Kennelliidu lehelt leidsidki nad sobiva pakkumise. Koer leiti vaid 17 päevaga. "See oli väga suur kokkusattumus! Mu täditütrel kulus koerakutsika ootamiseks peaaegu aasta," selgitab Rauno. "Olime tegelikult arvestanud ka pikema otsimisperioodiga. See on Soomes üsna nõutud tõug ning kutsikad leiavad kiirelt uued kodud." 

Esimesed kogemused on olnud ääretult positiivsed. Archie on paari päevaga omaks võtnud  pissimiskoha, milleks on saanud nende sauna ees olev duširuum. "Ta läheb ise sinna, niuksatab ja kui me ukse avame, siis sirtsutab ilusti äravooluaugu juurde," sõnab raadiohääl, et see on ajutine lahendus, kuniks saab hakata temaga õues jalutama.

Kutsika sool polnud nende jaoks vahet, aga selles pesakonnas oli saadaval veel ainult isane kutsikas. "Olen naljatanud raadios ja tuttavatele, et nüüd siis lõpuks sain endale poja. Kuigi dokumentides on omanikuna kirjas hoopis mu naine," naerab Rauno, et just abikaasa on kogu teema läbi mõelnud ja teinud tohutu eeltöö, uurides nii tõutunnuseid kui ka kõike juurdekuuluvat, kuni söömise ja magamiseni välja. 

Märks väljendas oma rõõmu ka Instagramis. "Tahan jagada sinuga elu suursündmust ehk mul on nüüd poeg! Koerapoeg, kes on Soomes sündinud Kuuba päritolu havanna bichon tõugu ja temast sai pühapäeval meie perekonna kuues liige. Tema nimeks sai pika arutelu tulemusel Archie ja tal on täna juba kahe kuu sünnipäev! Tere tulemast!" kirjutas Rauno postituses.