Jaana Ojakäär-KitsingFoto: Piret Britta Pallon
Inimesed
24. jaanuar 2020, 16:20

Kunst kui meditatsioon: joonista end stressist priiks

«Kunstiga tegelemine on suurepärane viis lõõgastumiseks, stressi maandamiseks ja meeleolu parandamiseks,» kinnitab Loovuskohviku koolitaja Jaana Ojakäär-Kitsing ja räägib lähemalt kunstijoogast.

«Kunstiga tegelemine on suurepärane viis lõõgastumiseks, stressi maandamiseks ja meeleolu parandamiseks,» kinnitab Loovuskohviku koolitaja Jaana Ojakäär-Kitsing ja räägib lähemalt kunstijoogast.

Kunstijooga on iseenda hingekunsti loomine, mis on vaba hinnangutest ja kindlatest reeglitest. Kui lubame endal väljendada oma sisemaailma, hoiame ka loovuse vaba ja voolavana.Kunstijoogas on omavahel ühendatud lõdvestusharjutused, liikumine, hingamisele keskendumine ja rõõm kunsti loomisest. Sõna «jooga» ei väljenda seejuures üks ühele kindlat füüsiliste joogaharjutuste seeriat, vaid viitab praktikale, mis aitab jõuda lähemale oma tõelisele olemusele ning võimaldab luua endas terviklikkust ja teadlikkust. Kunstijoogas tehakse seda kunsti loomise kaudu.

Kunst kui meditatsioonKunsti loomisele häälestumiseks on hea leida kindlad rituaalid, mis aitavad lõdvestuda, rahuneda ja iseendaga kontakti saada. Abi võib olla lühikesest meditatsioonist, rahustava ja inspireeriva muusika kuulamisest, jalutuskäigust looduses, lühikesest joogaharjutuste seeriast, shindo-venitustest, qigong’ist ehk iidsest Hiina eneseregulatsiooni kunstist jne. Põhiline, et see oleks midagi, mis konkreetsele inimesele sobib ja paneb tema hinge helisema.Kui häälestus on tehtud, võiks alati seada mingi soovi. Küsi endalt, mida ma selle tegevusega luua soovin? Kas tahan rahuneda, saada kontakti inspiratsiooniga, kuulata südame häält, saada sõnumeid kehalt, luua ilu, vabaneda vanast energiast, saada selgust oma tunnetest vms? Kunsti loomine on justkui mediteerimise viis, mis toob meid mõtete kiirteelt olevikku ja lubab meil olla see, kes oleme, hetkes, kus oleme. Stress tekib, kui uitame minevikumõtetes või tunneme ärevust tuleviku ees. Oluline on teada, et siin ja praegu on tegelikult kõik hästi ja praeguses hetkes võime lõdvestuda.Järgmisena tuleks leida enda jaoks meelepärased kunsti loomise vahendid, millega paberile tekkivaid kujundeid, värvikombinatsioone ja sümboleid luua. Nendeks võivad olla pliiatsid, õlipastellid, vildikad, vesi- ja akrüülvärvid või hoopis midagi muud.

Edasi lugemiseks: