Foto: Daisy Lappard / Ajakirjade kirjastus
Ilu ja mood
21. jaanuar 2020, 12:19

Artikkel ilmunud Naistelehes 02.11.2016

Määri mett mitte ainult mokale – see on nahale puhas kuld! (2)

Oi, kui magusalt mesi kuuma tee sisse sulab ja hinge soojendab. Lisaks paitab see oma justkui lõputute heade omadustega ka meie nahka ja juukseid.

Külmetuse korral haarab käsi automaatselt mee järele. On ju üldteada tarkus, et mesi ergutab immuunsüsteemi, tugevdab organismi ja aitab võidelda põletikuga. Mesi on aga meie nahale puhas kuld. Rikkalik kogus antioksüdante teeb sellest ideaalse kaaslase kuivale nahale, antibakteriaalne toime tervendab ka ebapuhast nahka.

10 viisi kasutada mett enda ilu heaks

  1. Nahaniisutaja

Mesi seob ja aitab säilitada niiskust just neis nahakihtides, kus seda enim vaja on.

Soovitus: Kanna puhtale ja kuivale nahale teelusikatäis mett, lase sel 15–20 minutit mõjuda ja loputa leige veega maha.

  1. Pooride sügavpuhastaja

Mees leiduvad ensüümid puhastavad nahka ja aitavad võidelda pooride ummistumise vastu. Peale selle takistab mesi bakterite elutsemist nahal, vältides seeläbi vistrike teket.

Soovitus: Sega teelusikatäis mett sama koguse jojoobi- või kookosõliga. Masseeri segu puhtale ja niiskele nahale paari minuti jooksul, vältides silmaümbrust. Loputa nahk leige veega.

  1. Õrn koorija

Mesi pakatab antioksüdantidest, ensüümidest ja vitamiinidest, mis toidavad, puhastavad ja niisutavad nahka. Söögisoodal on aga leebelt kooriv toime, mis eemaldab surnud naharakud, jättes naha säravaks ja rõõsaks.

Soovitus: Lisa lusikatäiele meele 1 tl söögisoodat ning hõõru segu nii näole kui ka kehale. Lase sel enne mahapesemist paar minutit mõjuda.

  1. Armiravi

Meel on nahka pleegitav toime, mis aitab vähendada armide intensiivsust. Mesi kiirendab ka armide paranemist ja stimuleerib uute kudede teket. Regulaarne meemassaaž tõhustab vereringet ja aitab nahal kahjustustest taastuda.

Soovitus: Sega mee hulka kookose- või oliiviõli, mudi seguga paari minuti vältel probleemset piirkonda ja aseta seejärel sinna kuumas vees leotatud rätik. Hoia kuni jahtumiseni. Korda massaaži iga päev.

  1. Leevendus aknele

Mesi suudab nurjata vistrikke tekitavate bakterite kasvu ning rahustab väga hästi punetust ja ärritust.

Soovitus: Tupsuta mett probleemsele piirkonnale ja lase enne loputamist paarkümmend minutit mõjuda.

  1. Lisand vanniveele

Meel pole pelgalt niisutav toime, antioksüdandid parandavad naha struktuuri ja kaitsevad seda keskkonna kahjulike mõjude eest.

Soovitus: Lisa kaks supilusikatäit mett soojale vanniveele ja lõõgastu seal 15–20 minutit. Samal ajal võid ka näole meemaski teha, saad topeltkasu.

  1. Küünenahakreem

Loomuliku niiskusesäilitajana juhib mesi niiskuse naha sisse, kookoseõli pehmendab ja kaitseb nahka ning õunaäädikas pehmendab kõva nahka ja taastab naha loomuliku pH.

Soovitus: Sega omavahel kokku võrdne kogus mett, õunaäädikat ja kookoseõli, kanna segu küünenahkadele ja lase 10 minutit mõjuda. Katkised ja narmendavad küünenahad on pärast nädalast kuuri justkui uued.

  1. Juuksepalsam

Mees leiduvad toitained suudavad elutud ja tuhmid juuksed uuesti särama panna ilma neid liiga raskeks muutmata. Lisades meele siluvat kookoseõli, saad juustele tõelise tervisepommi.

Soovitus: Sega kokku 1/3 mett ja 2/3 kookoseõli. Kanna seda külluslikult kiharatele kogu pikkuses, seejärel mässi juuksed kile ja rätiku alla ning lase segul pool tundi imet teha. Pese pea šampooniga.

  1. Lisaturgutus šampoonile

Vett siduvad omadused aitavad meel juustes pikalt niiskust säilitada, lisaks tugevdab ja toetab see karvanääpsude tervislikku arengut.

Soovitus: Lisa oma igapäevasele šampoonile pool teelusikatäit mett ja pese juuksed nii nagu tavaliselt.

  1. Leevendus päikesepõletusele

Mesi aitab pärast liigset päikese käes viibimist taastada niiskustasakaalu ka naha sügavaimates kihtides. Nii mesi kui ka aaloe on võimsa põletikuvastase toimega, rahustades koheselt põlenud nahka ja aidates sel kiiremini taastuda.

Soovitus: Sega üks osa mett kahe osa puhta aaloegeeliga ja kanna segu päikesepõlenud nahale.


Kas teadsid?

Mee kasulike omaduste säilitamiseks tuleb vältida selle kuumutamist üle 40 kraadi. Ka liigne külm ei mõju hästi, seega ära hoia mett külmkapis. Parim koht hoiustamiseks on kuiv ja jahe ruum, kus mesi on kaitstud otsese päikesevalguse eest.


Mesi sisaldab …

  • C-vitamiini – tugevdab kapillaare, aitab kaitsta nahka päikese eest, suurendab kollageeni hulka ja on pinguldava toimega

  • B1- ja B6-vitamiini – annavad nahale terve jume, hoiavad naha niiskustasakaalu, reguleerivad rasueritust ja pärsivad komedoonide teket

  • PP-vitamiini – hoiab naha ja juuksed tervena, kiirendab juuksekasvu

  • K-vitamiini – tugev antioksüdant, neutraliseerib vabu radikaale, tugevdab veresooni ja vähendab tumedaid ringe silmade all

  • biotiini – tõeline ilu ja tervise vitamiin, hoolitseb naha, küünte ja juuste tervise eest

  • foolhapet – vajalik vereringe ja immuunsüsteemi jaoks, aitab ennetada nahahaigusi

  • pantoteenhapet – kaitseb nahka enneaegse vananemise ja kortsude tekke eest

  • mineraalaineid – ilma nendeta on keha olulised funktsioonid häiritud

  • antioksüdante – võitlevad kortsude tekke ja naha enneaegse vananemise vastu

Proovi järele Cleopatra kuulus piima- ja meevann

Vaja läheb …

* pool tassi piima

* pool tassi vedelat mett

* 1 tl jojoobiõli

Sega koostisained ja lisa vanniveele. Naudi lõõgastavat vanni vähemalt 20 minutit, nii jõuavad kõik ained nahka piisavalt hellitada.