Sass Henno ja Helen VarikFoto: Helen Varik
Suhted
15. jaanuar 2020, 17:36

„RELATIONSHIT“ | Sass Henno ja Helen Variku suhtesaade: eksi juurde tagasi?! (17)

Sass Henno ja Helen Varik keskenduvad oma podcast'i „Relationshit“ uues osas eksidele. Kuidas eksiga edasi suhelda? Miks inimesed kokku-lahku käivad? Millisel määral on üldse normaalne pärast suhte lõppu eksiga edasi suhelda?

„Keegi ei lähe niisama lahku. Alati on ju põhjus, miks inimesega lahku lähme - näiteks, et enam ei viitsi. Seegi viitab sellele, et tundeid pole. Miks minna tagasi selle probleemi juurde, millest sa juba oled üle saanud?“ esitab Varik küsimuse. Ta ise teab ainult kahte paari, kes on pärast lahkuminekut taas teineteist leidnud ning nüüdseks pere loonud. „Aga tavaliselt, kui sa käid edasi-tagasi, see ei kesta.“

Henno sõnul on üldjuhul kaks põhjust, miks eksi juurde tagasi minnakse. „Esiteks, me kardame luua uusi suhteid. Teiseks, me idealiseerime tihti oma minevikku. Meile jäävad meelde head asjad, kuidas me juttu ajasime, reisil käisime ja nii edasi. See lootus, et läheb paremaks ja ma ise ei pea midagi tegema. Sama nagu lotoga, et äkki tuleb võit,“ muigab ta. Sama mõte, et äkki lähen paremaks, on tema sõnul inimestel tihti ka näiteks tööl ja hoiab neid tagasi uut töökohta otsimast.

„Mul ongi ainult üks näide võtta, kus ma olen mõelnud, et äkki peaks uuesti proovima,“ sõnab Varik. „Oli ka mitu põhjust. Esiteks kindlasti see idealiseerimine. Aga mingil hetkel tekkis hirm, et kohtun küll uute inimestega, aga kõik jätavad mind tuimaks. Äkki see viimane inimene, kelle vastu mul tekkisid mingidki tunded, oligi see õige. Mis siis, kui ma ei saanud aru, et olin ise loll ja rumal,“ selgitab ta.

Variku sõnul mõtlevad inimesed tihti ka seda, et on nüüd täiskasvanulikumad kui siis, kui koos oldi. „Nüüd äkki on kõik meie kasuks, aga jälle, ise astusin enda ämbrisse. Need välised asjaolud võivad olla ükskõik millised, aga tegelikult need ei oma tähtsust. Kui selles keemias on midagi mäda ja inimesed ei klapi mingites aspektides, mida ei saa välja juurida, siis ei muutu ikka midagi,“ jääb ta arvamusele.

Mida teha aga siis, kui satud eksiga kuskil kokku? „Igasuguseid situatsioone tuli praegu meelde. Olen kallistanud ja üritanud hästi lahe olla. Samas on olnud olukordi, kus mõtlen, et miks ma pean. Näen kuskil linnas ja mõtlen, et ei tee väljagi,“ meenutab Henno.

Sõpradeks jäämise kohta arvab Varik, et sellest ei saa asja. „Ma ütlen jutumärkides sõpradeks. Nooremana oli see kogu aeg missioon. Ma ei tahtnud jumala eest, et lahkuminek oleks dramaatiline ja mingid halvad tunded jääks. Lähme sõbralikult lahku. Tegelikult see ei ole ju sõprus!“ sõnab Varik resoluutselt. Ta leiab, et eksist võib saada su tuttav, kellega kohtudes püüad jääda viisakaks ja arutada pinnapealseid teemasid, kuid sõprus peaks olema midagi muud. „Ta ei tohiks olla sõber, kes sulle häda korral appi tuleb,“ selgitab Varik oma seisukohta. „Kui sa oma eksi käest tahad midagi saada, siis see läheb jälle sinna aiamaale, et on libastumise oht.“ 

Miks eksid kontakti otsivad, mis tundeid see kõik tekitab ja palju muudki, kuula juba pikemalt „Relationshit“ podcast'ist.