Foto: Laura Rohtlaan
Kultuur
13. jaanuar 2020, 21:34

Lugu ilmus 2020. aasta jaanuaris ajakirjas Tiiu

Armas ese: väike savist klaver meenutab lummavat Mozarti ettekannet

Bibliograaf Ene Roost (60), kes juhib Pärnu keskraamatukogu muusikaosakonda, peab kalliks väikest keraamilist vaasklaverit, mis on saatnud teda kogu ta tööelu. 

Kakskümmend neli aastat tagasi avanes Ene Roostil võimalus teha oma unistuste tööd – luua raamatukogu juurde muusikaosakond. Esimeseks kolleegiks sai ta 19aastase Anu Mugu, kes oli lõpetanud Pärnu Ülejõe gümnaasiumi muusikaklassi ning oli noorusest hoolimata äärmiselt intelligentne ja hea suhtleja. „Panime koos Anuga aluse muusikakogule. Tema klassikalise muusika soovitused olid fonoteegi loomisel väga asjakohased.“ 

Muusikaosakond asus tollal kahes tillukeses toas Rüütli tänavas linna kunstigalerii pööningukorrusel. Sageli kogunes sinna kunstnikke ja muusikuid. Istuti maas, varbad sokkides ning arutleti kunsti ja muusika üle, keegi tinistas kitarri. „See kunsti ja muusika sümbioos oli väga romantiline,“ sõnab Ene.

Jõulupeol üllatas Anu kogu raamatukogu rahvast, mängides – peast! – ühe osa Mozarti klaverikontserdist. „See oli lummav!“

Mõne kuu pärast teatati Anule, et ta on vastu võetud Taani ülikooli. „Jõuludeks tuli ta mulle külla ja kinkis väikse vaasklaveri, mille oli Taanis oma kätega teinud. Anu on  klaverimängija ja see kink läks oma sümboolsusega mulle otse südamesse. Oli ju too taies tunnistajaks meie töö algusaastast.“ Hiljem, kui Ene seda klaverit vaatas, tuli talle alati kohe Anu meelde.

Aastad läksid ja Pärnu keskraamatukogu viidi üle uude uhkesse majja Akadeemia tänavas. Vaasklaver kolis sinna Ene peos. Nende aastate jooksul on see käsitööese olnud muusikaosakonna suure arengu tunnistaja. Kui alustati paari tuhande vinüüli ja 14 CDga, siis nüüd on helisalvestisi ligi 8 000. „Koos raamatute ja nootidega on kasv kokku mitukümmend korda, praeguseks on kogus üle 20 000 teaviku,“ naeratab Ene.

Muusika on praeguses Pärnu raamatukogus olulisel kohal: toimub kontserte, näitusi, igakuiseid klubiõhtuid. Muusikaosakond korraldab viktoriine, lugejaküsitlusi ja kirjutiste võistlusi koolinoortele. Ene krooniti nelja aasta eest Pärnu aasta naiseks.

Kui muusikaosakond tähistas neli aastat tagasi 20. aastapäeva, tuli külla ka Anu. Imetles uusi avaraid ruume ja suurepärast vaadet Pärnu keskväljakule, kus jõulude aegu ehitud kuuse ja väljakutulede sära imelise õhkkonna loob. 

Ene on Anu tegemistel kogu aeg silma peal hoidnud. „Anu lõpetas Tartu ülikooli nii teoloogia kui ka juura erialal, kannab nüüd nime Lepasepp-Mugu ja kasvatab toredaid lapsi. Muusika on Anu elus samuti alles, ta laulab Tallinna Kammerkooris.“ 

Vaasi pistab Ene aga esimeste külmade aegu punetavate marjadega kibuvitsaoksi. Igal kevadel puhkeb klaver lausa õide, sest siis sätib Ene sinna lumikellukesi ja sinililli.