Foto on illustreerivFoto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
21. september 2020, 10:14

9 soovitust, kuidas ravida murtud südant (2)

Lahkuminek ei ole kunagi kerge ja tekitab palju negatiivseid emotsioone. Vahel tundub suisa, et süda on nii murtud, et seda ei ravi enam miski. Kuidas sellest aga üle saada ja eluga edasi liikuda? Glamour.com on välja toonud mõned soovitused, mis aitavad.

1. Ära suru oma tundeid alla

Kui keegi su maha jätab, tunned emotsioonide tulva. „See on trauma ja šokk sinu jaoks,“ sõnab psühhoterapeut Rebecca Hendrix. Tunded valdavad sind põhjusega – need aitavad sind keerulises olukorras, aga vaid juhul, kui sa neid alla ei suru, vaid aktsepteerid. Nuta kui tunned, et vajad seda. On viis staadiumi, mis läbida tuleb: eitus, viha, kauplemine, masendus ja aktsepteerimine. Hendrixi sõnul läbivad kõik need faasid omal ajal ja omal viisil.

2. Ära lase nendel tunnetel endast võimust võtta

Kõike eelnevalt nimetatut tunda on normaalne. Hendrixi sõnul on aga siiski oluline osata mingil hetkel aru saada, et aitab. Kui sa tunned ennast kurvana, lase endal kurb olla mingi teatud aeg. Siis korja emotsioonid kokku ja mine edasi. Näiteks anna endale 60 minutit kurb olemiseks – ja see on okei. Siis hakka tegelema millegi muuga.

3. Lõpeta suhted oma eksiga

Kõikide suhete katkestamine oma eksiga lahkumineku alguses on parem sulle endale. Samas on normaalne temaga juhtunut arutada, kuid on oluline, et temaga suhtlemisest ei saaks harjumus. „Iga kord, kui temaga suhtled, avad temaga uue energiasideme, aga sinu eesmärk on lahkuminekuga ühele poole saada, mitte uut suhet luua,“ sõnab Hendrix.

4. Leia endale tugisüsteem

Helista kahele või kolmele inimesele, kellest sa väga hoolid, ja anna neile teada, mis sinu elus toimub. „Paljud inimesed armastavad sind ja tahavad sind toetada,“ sõnab Hendrix. Lisaks on kõigil mõni lahkuminekukogemus, mida nad saavad jagada ja nõnda sulle toeks olla.

5. Tee trenni

Trenni tegemine on võibolla viimane asi, millele sa mõelda tahad, kui tunned ennast jõuetu ja katkisena. Aga usu, see aitab!

6. Ära unusta, et kõik polnud ainult hea

Lahkumineku järel hakkavad inimesed tihti teist poolt idealiseerima. Unustada ei tohiks aga asju, mis suhtes halvasti olid ja miks suhe purunes. Pane kirja kõik oma ekspartneri negatiivsed omadused ja suhte nõrgad kohad. See aitab neid meeles pidada ning kõike olnut mitte ülistada ja taga nutta.

7. Hoolitse enda eest

Enda eest hoolitsemine on võti, mis aitab purunenud südant ravida. Küsi endalt, mida sina tahad. See võib olla mõni väga lihtne asi: näiteks tervislik salat või kuum vann. Maga, tee trenni ja hoolitse enda eest.

8. Avasta vanu ja uusi hobisid

Sulle väga meeldis käia looduses, aga su eksile mitte. Nüüd, kui oled taas vallaline, tee taas neid asju, mida sa suhtes olles ei teinud. Edasi liikuda aitab ka uute asjade avastamine: pane ennast kirja näiteks mõnda kunstiringi või mine koos sõbraga reisile.

9. Valu ei kesta igavesti

Ükskõik, kui valus sul ka ei oleks, see möödub. Kuigi seda võib vahel olla keeruline uskuda, parandab aeg kõik haavad.