Foto: PantherMedia/Scanpix
Lugejakiri
9. jaanuar 2020, 13:07

Lugejakiri: ohutulede paradiis – miks iga mats vilkuva masinaga kõnniteel ja poe ees seisab? (13)

Kas oled märganud, et mõni autojuht peab end erilisemaks, kui autoga parklas lubamatus kohas seisma jääb ja ohutuled tööle lülitab. Ise polegi ohuolukorras, vaid jalutab rahulikul meelel hoopis poodi või pangast raha võtma.

„Pole päeva, kus jalgu ei jääks vales kohas parkiv auto. Minnes poodi ei suuda osad meist autot parklas parkida, vaid peavad selle pooleldi kõnniteele ohutuledega vilkuma jätma. Miks? Et saada poele võimalikult lähedale! Isegi pangaautomaadi juurde minekuks ei hakata enam autot parkima. Milleks? Parem sõita võimalikult lähedale ja lüüa ohutuled sisse,“ kurdab 40aastane Kai.

Kai sõnul on taolised tolgused põhjused, miks viisakatelt ja norme jälgivatel kodanikel vabadust ja elurõõmu aina vähemaks jääb.

„Karta ju on, et kui pidevalt rikutakse ja venitatakse seda kummi, siis mingi hetk hakatakse seda kontrollima. Võib ongi jama majas ja juhtub seetõttu mõni õnnetus. Näiteks poe sissekäigu juurde parkinud auto jääb ette päästjatele. Kas on tõesti nii keeruline end korralikult autoga parkida, et siis oma tegevusi ja toimetusi teha. Või peetakse end teistest paremaks,“ arutleb naine.

Kai on märganud, et ka sotsiaalmeedias on raevukas hulk inimesi, kes taoliste postituste peale teevad maha just teatajaid ja märkajaid.

„Nad leiavad, et pole teiste asi, kui üks mühakas pargib vales kohas. Nad eksivad, aga vaidlevad ja ülbitsevad veel ka avalikult. On küll ka teiste asi! Reeglid toimivad vaid siis, kui neid ausalt järgitakse. Samuti ei ole meil mingeid erinevaid staatuseid, et üks võib oma maasturiga pangaautomaati peaaegu sisse sõita. Isegi masinast välja astudes on oleks ja pilk selline, et nagu ootaks – kummardage,“ pahandab Kai.

Naise kutsub inimesi veelgi enam taolisi rohmakaid märkama ja postitama.

„Tahaks loota, et äkki avalik häbipost ikka aitab natuke,“ usub Kai.