Pildil: Heimar Lenk, Harry Kõrvits, Olev Remsu, Ervin Õunapuu, Hardi Volmer ja Mihkel Ulman.Foto: 2 x Aldo Luud, Laura Oks, 2 x Arno Saar, Martin Ahven
Ilu ja mood
8. jaanuar 2020, 15:39

EESTI MEHED TEAVAD: just need asjad jäävad silma naise küpse ilu juures (3)

Rõõmus naine on kaunis, ütlevad elu näinud mehed. Mis jääb neile veel küpse ilu juures silma? Küsisime kuuelt tuntud mehelt – Heimar Lengilt, Harry Kõrvitsalt, Olev Remsult, Ervin Õunapuult, Hardi Volmerilt ja Mihkel Ulmanilt.

1. Milline on ilus naine?
2. Mis püüab pilku 55+ / 65+ / 75+ naise juures?
3. Mida võiks selles vanuses naine rõhutada ja esile tuua, mida ehk mitte nii väga?
4. Kuidas vaatab mees kortse naise näol? Kas üldse märkab neid?
5. Aastatega lisandub vormikust – kuidas suhtud volüümikasse ilusse?
6. Aeg toob juustesse halli – kas nii võikski jääda või pigem võiks naine neid värvida?
7. Mida arvad naiste soovist aega peatada, vananemisvastastest kreemidest ja iluprotseduuridest?
8. Millisest naiste murest oma välimuse pärast pole sa kunagi aru saanud?

"Rõhutage sarmi!"
Heimar Lenk (73), ajakirjanik ja poliitik

1. Kõige ilusam on minu naine.
2. Ikka ja jälle veendun vanu fotosid vaadates, et mida aasta edasi, seda huvitavamaks naine muutub. Pole ta silmis enam noorushetke uljast ega üleolevat tühjust, vaid on uut helki ja enesekindlust. Need silmad oskavad sind võrgutada rohkem kui enne. Keskeas prouaga istudes võib sõnadest loobuda. Tema silmade liikumine ja näoilme muutlikkus ütlevad ise kõik ära. Samas ei või iial kindel olla, et sinuga ei mängita. Ent vanemas eas daamiga suheldes muutuvad sõnad kohustuslikuks. Ja kui vestluskaaslane hoogu satub, kuuled elu aadressil eriti ootamatuid hinnanguid. Selliseid, mille peale mees iial ei tule!
3. Vanemas eas naine peaks rõhutama oma sarmi, tooma meigi ja riietusega esile kogu võlu, mida vaid aastad suudavad anda. Olgu see muutunud figuur või hästi säilinud rüht. Välja tuleks mängida kõik see headus ja ilu, mis alles. Lõbus nägu ja heatahtlik naeratus saagu normiks!
4. Muidugi märkan ma kortse. Kuid need ei sega mind. Ma tean, et iga kortsu taga on tükike elu. Intelligentset nägu kortsud ei riku. Eriti veel, kui kortsude vahel on kaks tarka ja elurõõmust säravat silma. Pealegi tõmbavad efektsed prillid kortsudelt tähelepanu endale!
5. Kui loodus on volüümikust andnud, siis olgem sellega rahul. Ka mehed võtavad aastatega kaalus juurde ja mehistuvad. Las siis naised muutuda veel naiselikumaks. Ennast näljutada pole küll mõtet!
6. Arvan, et naine võiks küll juukseid värvida. Täitsa huvitav on abikaasat juuksuri juurest koju oodata, et missugune toon siis seekord välja tuli. Elevust kui palju! Iga uus soeng on ju sündmus, mille juurde kuulub klaas šampanjat. Ei saa ju värske soenguga kohe kööki minna!
7. Mul pole kreemtortsukese ja meigi vastu midagi. Naine on ju selleks loodud, et ilus olla. Las ta kreemitab, värvib ja lõhnastab ennast. Seda huvitavam ta tundub. Aga iluoperatsioonid, kus nuga mängus, ei meeldi mulle kuidagi. Pole see lõikus kedagi ilusamaks teinud, ainult haavu lisanud.
8. Neid muresid on kaks: «Issand, kui palju ma juurde olen võtnud!» ja «Mul pole midagi selga panna!» Suhtun neisse rahulikult. Tean, kui raske on kehakaalu muuta. Ja teiseks ma ju näen, et kapid on riideid täis. Neil puhkudel aitavad vastused: «Vaata, kallis, kui ilus sa välja näed!» ja «See viimati ostetud jakk sobib sulle eriti hästi!» Need sõnad on ausad ja tulevad südamest!

"Minu iluideaal pole muutunud."
Olev Remsu (72), kirjanik ja kolumnist

1. Ikka ütled endale, et välimus suurt ei loe, tähtis on vaimsus. Ent ausalt endasse vaadates tõded, et pisut on see silmakirjatsemine. Igal inimesel on isiklik iluideaal ja minu oma pole mu aastate kasvades muutunud. Ikka on ja on olnud tüdrukuid-neide-naisi, kes kohe pilku köidavad, kelle puhul miski sees kohe särisema lööb. Ja mõnes mõttes on nad kõik enam-vähem ühte tüüpi. Kust see ilupilt pärit on? Freudistid arvavad, et emast, ja ehk nad ei eksigi?
Mul on särisema löönud koguni enne esimest pilku. Tegin jõusaali teisel korrusel trenni, olin selgapidi trenažöörilaual. Järsku lõi särisema. Pilk pöördus automaatselt trepi poole. Mitte kedagi! Ja hetke pärast tõusis sealt üles mu iluideaal.
2. Ideaal ei muutu.
3. Silma riivaks eriti äge loomulikkuse varjamine. Teiselt poolt oleks selle rõhutamine ka kummaline. Nii et mõõdukas ja stiilne enesekaunistamine.
4. Ikka märkan kortse, ent jällegi määrab tunne ja mitte mõistus – sümpaatse inimese puhul ei ole neil erilist tähtsust.
5. Otsuse minu sees teeb seletamatu meeldimus.
6. Olen näinud oma kursuseõdesid hallipäisena, siis jälle blondide, ruugete või brünettidena, nagu nad olid kunagi ammu, ülikooli ajal. Nii ongi kõige etem – anda tsipa infot tegelikkusest, siis jälle seda tegelikkust parandada.
7. See on osa soovist olla surematu, mis on inimkonnale omane aegade algusest.
8. Usun, et saan kõigest aru. Mul endalgi poleks midagi selle vastu, et olla surematu.

"Olge rõõmsad, see on nii ilus!"
Harry Kõrvits (66), näitleja, muusik, ettevõtja

1. Naise ilu peitub tema võluvas naeratuses, selges silmavaates ja oskuses ära kuulata oma mees.
2. Naine ei tohi ennast ära unustada, kunagi. Nende 55+ numbrite juures veel eriti. Seda toetab iga normaalne mees.
3. Kerge meik on okei. Mulle ei lähe absoluutselt peale näkku joonistatud paksud Brežnevi kulmud, kunstripsmed-küüned, rõhutatud poisipead.
4. Loomulikult märkab mees kortse. Nii mõnegi kortsu autoriks võib ta pidada ennast. Aga võib-olla ka vastupidi. Eks mehed teavad, et kortsudevastast kreemi pole olemas, aga seda on naistele keeruline seletada. Jätame neile selle teadmise.
5. Väike liha kontidel on alati teretulnud. On, mida vaadata ja ...
6. Ega loodusliku halli vastu saa, looduse kingitust tuleks stiilselt ära kasutada. See on isegi ehtdaamilikult seksikas. Hall pole lihtsalt hall, sel on ka veerand- ja pooltoonid. Samas peaks iga naine ise otsustama, mis sobib.
7. Kõige andekam kujur sinu voolimisel on aeg. Kreem aega ei peata, kergendab vaid rahakotti. Iluoppide mõju on lühiajaline. Unustage Botoxid ja lõikused. Seda teevad need, kes endast ei hooli. Olge parem rõõmsad. See on nii ilus. Vaat siis oleme meie ka rõõmsad. Tige naine ei saa olla ilus. Unustage oma defektid, muutke need efektiks.
8. Kui naine seisab täies hiilguses peegli ees ja 15 minutit enne peole minekut avastab äkki, et see kleit, kingad, soeng või meik ikka ei sobi. Ja siis tuleb küsimus: «Mis sa arvad?» All juba tuututab närviline taksojuht. Mis ma arvan?! Üks väheseid kordi, kus naine küsib mehe arvamust. Just nüüd siis. Sellistes situatsioonides meenub Mr Bean. Teate ju seda, kus ta tuleb kitsast trepist alla, püüdes mööduda muldvanast daamist. Tunne, mis Beani valdab, on meile, meestele, vägagi tuttav. Aga jäägem soliidseks.

"Mure välimuse pärast on nii naiselik."
Mihkel Ulman (63), stsenarist, näitekirjanik

1. Ilu on vaataja silmades. Subjektiivselt on ilus naine see, keda armastad, objektiivselt on ilu aluseks harmoonia.
2. Pilku püüab nooruslikkus, moodne rõivastusstiil ja hoolitsetus.
3. Rõhutada tasub teatud üleolekut ja muretust oma aastate suhtes. Elegantsi. Peita tasuks rahuloematust nii iseenda kui ka teiste suhtes.
4. Armastatud ja lähedase inimese puhul ei panda kortse tähele. Võõra naise puhul ei oma need tähtsust.
5. Volüümikusse suhtun alati väga positiivselt. Olin noorena äärmuslikult kõhn ja sealt vist pärineb mu hirm kõhnuse ees.
6. Pigem värvida. Ehkki loomulik hall on samuti kaunis ja üha rohkem aktsepteeritud, kuid paratamatult seostab meie alateadvus halle juukseid vanusega.
7. Suhtun heatahtlikult, kuni asi ei lähe ilulõikusteni ega Botoxi kuritarvitamiseni.
8. Ma ei näe põhjust, miks naised ei võiks oma välimuse pärast muretseda, see on neil ju loomuses. See on nii naiselik ja annab elule positiivset stressi. Kõige hullem on see, kui oma välimusest enam ei hoolita.

"Hea toon on tähtis paljuski."
Ervin Õunapuu (63), kirjanik, stsenarist, režissöör, kunstnik

1. Ilusa naise tunneb kohe ära – ta lihtsalt on väga ilus. Ka hommikul.
2. Kübar. Ehted. Prilliraamid. Tätoveeringud. Kõik väga maitsekas või erakordselt jube torkab silma.
3. Trümoo ütleb, mida rõhutada või varjata. Ette kirjutada ei saa, maitseid on täpselt sama palju kui naisi.
4. Ma ei kujuta ette, mida teeksin, kui mu abikaasa nägu oleks ühel hommikul ilma ühegi kortsuta nagu lapsel. Teisi naisi ma lähedalt ei uuri.
5. Ma ei näe seda, sest vaatan mujale. Minu vanaema, kelle juures ma lapsepõlves kõik suved veetsin, rääkis, et teiste inimeste välimust ei arvustata. Ta ütles, et nad ei ole ennast ise teinud. Vanaema ei tulnud selle pealegi, et kuuskümmend aastat hiljem jalutab maailmas väga palju ilukirurgide poolt korrigeeritud täiesti uusi omatehtud inimesi – mõni neist lõikab ennast ka ise.
6. Värvitud juuksed on väga kaunid. Kui on õige toon. Hea toon on tähtis paljude asjade puhul.
7. Kui eakal proual on näo asemel kunstpäevitusmask, kuldne sall varjab kaela ja õlad ning päikeseprillid pilgu, aga ta on kindad koju unustanud, muutub kogu maskeering naeruväärseks.
8. Ma ei saa üldse aru naistest, kes suurendavad oma rindu või tuharaid. Ma võpatan iga kord, kui loen või kuulen midagi silikoonist, implantaatidest ja tont teab millest.

"Esprii seletamatu lumm."
Hardi Volmer (61), režissöör, lavastaja, teatrikunstnik, muusik, poliitik
1. Õnneks on kõik juba ammu enne mind kirjeldamist leidnud, sirvige või «Kuningas Saalomoni Ülemlaulu». Ent naise ilu kirjeldades räägime tegelikult ikkagi seksapiilist, ihaldusväärsusest ja siin on paratamatult erootiline muutunud meie teadvuses ka esteetiliseks kategooriaks. Kõlagu see tõde oma füsioloogilises alastuses kliiniliselt, aga «ilus» naine on eelkõige ka fertiilne ehk siis sigimisvõimeline. Pole parata, see on loodus ise.
2. Kui 55+ ja 65+ puhul võib kütkestavuse taga olla veel kogu väline arsenal – prink, nõtke, sära silmis, läikvel juus –, siis 75+ puhul, kui kõik loetletu on kadumas, ei muuda see inimest veel koledaks. Siis juhtubki, et maksvusele pääseb ainult paljuräägitud seesmine ilu. Stiilitunnetus, elutarkus, huumorimeel jms. Mängu hakkab juhtima nn seksikas aju, mida paraku pole vanajumal inimkonnale võrdselt jaganud.
3. Mõeldes minu elu mõjutanud vanade tarkade daamide pääle, kellest enamiku puhul on ühisnimetajaks ka aktiivne loomingulisus, võtan soovitada – olla väärikas. Paraku pole esprii, see isiksuse seletamatu lumm, õpitav. See mitte liiga snobistlik, vaevu tajutav peenus ehk stiilitunnetus.
4. Vaatan neid kortsukesi oma kallite ihus ikka haledamal meelel, nagu ka enda rippuvat vatsakest näiteks. Kõik kaob! Kõige kindlam viis, kuidas end kergelt šokeerida lasta, on käia kümnendilise tsükliga klassikokkutulekutel. Siis hakkad iseendki peeglis tõesemalt nägema.
Kängitsemata pikad juuksed, ükskõik kui ilusad ja veiklevad, on koledad. Need loovad n-ö koopainimese silueti. See on küll mu isiklik seisukoht, aga just pikk ja nõtke kael on üliseksikas. Samas on just kael naisterahva vanuse suhtes tema reetlikem kehaosa. Sestap on kaela varjavad juuksed vanemate daamide puhul loomulik ja vägagi kena.
5. Kui juba hälve nn kuldsest keskmisest, siis ikka tüseduse, ümaruse, rubensliku priskuse poole! Seegi on emakese looduse elu säilitamise alateadlik garant.
6. Hall on väärikas ja ilus ka naisterahva puhul, aga mitte alati. Eks seda peab igaüks ise tunnetama.
7. Iga nahk on tänulik, kui seda võietakse kallite õlide-kreemidega. Muidugi toimib siin ka platseeboefekt, aga kindlasti on hoolitsusest kasu nii ihule kui ka vaimule. Minul on selle tarvis saunasõltuvus, liiati kui sellega kaasneb proffmudimine. Aega ei peata, aga saab kiirust maha võtta. Iluprotseduurid annavad eneseteadvusele magusa laksu. Mitte ainult sa ise, vaid terve ilm tundub ilusam. Valus tõde, aga paraku sõltub seegi, kui ruttu ja kui krimpsu me tõmbume, eelkõige me genotüübist.
8. Et olen nn vana kooli SS-lane ehk Šovinistist Siga, siis mulle hirmsasti meeldib, kui naised end üles mukivad. Kui nad teinekord stiletodest vaevatuna tipivad. Kui nad natsa väljakutsuvalt, et mitte öelda litsakalt riietuvad jne. Aga eks siingi peab hõrk stiilsus valitsema. Seepärast saan aru ükskõik millistest naiste eneseeksponeerimisega seotud muredest. Magus ja sagedasti isegi teadvustamata teadmine, et sind ihaldatakse, annab elujõudu. Turul me oleme, vennad ja õed!