Foto: depositphotos
Uudised
4. jaanuar 2020, 09:06

Mida teha pühad üle elanud potijõulupuuga?

«Ostsime potikuuse. Mis me sellega nüüd tegema peame?» küsitakse pärast pühi Juhani puukooli Tartu istikuäri juhatajalt Maire Kamalt sageli. Millal viia kuuseke õue või jätta see tuppa, õpetab spetsialist ka Naistelehe lugejaile.

«Ostsime potikuuse. Mis me sellega nüüd tegema peame?» küsitakse pärast pühi Juhani puukooli Tartu istikuäri juhatajalt Maire Kamalt sageli. Millal viia kuuseke õue või jätta see tuppa, õpetab spetsialist ka Naistelehe lugejaile.

Tegelikult tuleks selle peale, mis järjest populaarsemaks muutuvast potijõulupuust edasi saab, mõelda juba varem. Näiteks kui on plaan istutada puu väiksemasse aeda, ei maksaks pühadeks tuppa tuua potti pandud metsakuuske, vaid mõni väiksem vorm.Kui potijõulupuu viiakse koju, pole hea hoida seda väga soojas ruumis – seal hakkavad okkad pudenema ja puu võib kasvama minna. Seepärast ei soovitata potipuud hoida ka radiaatorite lähedal. Võrsed puul on küll kaunid, kuid sellist puud jaanuaris välja viia ei saa, sest värskete kasvudega muidu talvekindel puu on külmaõrn ja pakase käes see lihtsalt hukkub.

Jälgi juurdumistIdeaalseim on jahe ja valgusküllane ruum. Puud ei tohiks väga sageli kasta, vett peab potti lisama nii, et mullapall läbi ei kuivaks.Potipuud ei tohiks toas väga kaua hoida. Hiljemalt jaanuari alguses võiks mõelda selle väljaviimisele. Kaks nädalat toas on potipuule piisav, pikem aeg soojas häirib puu talverežiimi.Kui puuokstel on näha natukenegi teist värvi ja pungi, on see märk, et puu on talverežiimist väljunud ning hakanud kasvama. Selline puu tuleb jätta toatemperatuurile ja seda aeg-ajalt kasta. Kevadel, kui öökülmad on möödunud, võib selle välja istutada.Kui puule kasve tekkinud ei ole, võib selle tõsta verandale või lausa terrassile. Tasub aga siiski silmas pidada, et õue viimiseks sobivad potis juurdunud jõulupuud. Selliste puude juuresüsteem on tugevam vahepealsete ebamugavuste üleelamiseks, need lähevad ka paremini kasvama. Enne väljatõstmist tuleks puud korralikult kasta, sest kuivanud juurtega taim ei ela pakast üle.Kui õues peaks olema paarkümmend miinuskraadi, ei tohiks puud kohe paugult välja tõsta. Seda tuleks mõnda aega hoida vahepealse temperatuuriga puhveralas. Järsk külm mõjub puule samamoodi nagu inimesele kuumalt saunalavalt külma vette hüppamine – see võtab hinge kinni.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99