Foto: Anthea Simms
Ilu ja mood
13. jaanuar 2020, 02:55

Vabaduse sümbolist moeröögatus. Sukkpükste lugu

Kas oled vahel sukkpükse jalga venitades mõelnud sellele, kes ja millal need üldse leiutas? Ilmselt mitte. Pane siis kõrva taha, et tänapäeval nii argine rõivatükk tegi ilma juba aastatuhandeid tagasi.

Kas oled vahel sukkpükse jalga venitades mõelnud sellele, kes ja millal need üldse leiutas? Ilmselt mitte. Pane siis kõrva taha, et tänapäeval nii argine rõivatükk tegi ilma juba aastatuhandeid tagasi.

Ei saa öelda, et sukkpükste puhul oleks tegemist naiste poolt väga palavalt armastatud kehakattega. Esiteks tähistab sukkpükstehooaeg enamasti seda, et sooja ilmaga võib hüvasti jätta, teiseks pole need jalas kuigi mugavad ja kolmandaks hakkavad sukasilmad jooksma alati kõige ebasobivamal ajal. Seetõttu tuleb keskmisel naisel sukkpükste peale kulutada aastas märkimisväärne summa. Kogu sellest halast hoolimata on sukkpükste olemasolu naise sokisahtlis sama kindel kui see, et talvele järgneb kevad.Tegelikult on naistel aga just sukkpükstega kõige pikem (rõiva)suhe, sest enamik kandis neid juba päris pisikese tüdrukuna. Seetõttu pole midagi imestada, et sukkpükstest on saanud trenditoode, ja võib julgelt öelda, et praegu on raske leida teist nii palavalt armastatud moeröögatust.

Pikk ajaluguArmastatud (või vihatud) on sukkpükse tegelikult aga juba rohkem, kui keegi esialgu arvatagi oskas. Usutakse, et need on vanad suisa aastatuhandeid.Nimelt leiti ühe Vana-Egiptuse jõuka kodaniku hauakambrist paar sukkpükse, mille vanuseks usutakse olevat vähemalt 2000 aastat. Need polnud aga sugugi lihtsad, vaid tõeliselt läbimõeldud disainiga. Mugavuse tagamiseks oli sukkpükstel kannaosa ja vöökohas nöör, et need üleval püsiksid. Nõnda usutakse, et tegelikult on sukkpüksid olnud olemas juba palju varem, ent esimesed polnud lihtsalt nii läbimõeldud.Tänapäevaste sukkpükste eelkäijateks peetakse aga tegelikult hoopis sukki, mis ilmusid pildile juba 12. sajandil, kuid alles 16. sajandil muutusid nii-öelda moekaubaks ja jäid populaarseks kuni 18. sajandini. Tõsi, seda peamiselt aadlike ja rikkama rahva seas. Olgu öeldud, et kuni 19. sajandini kandsid neid ka mehed.Revolutsioon sukamaailmas toimus nailoni leiutamisega 1930ndatel, mis muutis sukad vastupidavamaks ja need muutusid naiste riidekapi raudvaraks. Pärast teist maailmasõda said sukkadest aga sellised sukkpüksid, nagu me neid praegu tunneme. Moodsa aja sukkpükste isaks peetakse ameeriklast Allen E. Ganti, kes väidetavalt tuli ideele õmmelda sukad kokku sukkpüksteks 1959. aastal. Mõtte sai ta oma rasedalt naiselt, kes kurtis, et sukkade ja sukapaela kooslus on viimasel vindil raseda jaoks liig.

Edasi lugemiseks: