SAJANDI PULM: Elizabeth teadis juba noore neiuna, et just prints Philipist saab tema abikaasa. Pulmakleiti valmistati ligi kaks kuud.
Inimesed
14. detsember 2019, 03:21

AJALOOTUND | Vaene prints leidis tee rikka printsessi südamesse

Novembris tähistasid kuninganna Elizabeth II ja prints Philip  72. pulma-aastapäeva. Pika pereõnne säilitamiseks on uhke ja kindlameelne naine pidanud aga mitmeid ohvreid tooma.

Novembris tähistasid kuninganna Elizabeth II ja prints Philip  72. pulma-aastapäeva. Pika pereõnne säilitamiseks on uhke ja kindlameelne naine pidanud aga mitmeid ohvreid tooma.

Kuninganna Elizabeth II (93) ja prints Philip (98) kohtusid esimest korda 1934. aastal. Romantilised tunded toona kaheksa-aastases printsessis küll ei lahvatanud, kuid võimalik armusäde hakkas viis aastat vanema Philipi vastu hõõguma.Viis aastat hiljem sõitis printsess Elizabeth koos vanemate ja õega ametlikule külaskäigule Dartmouthi. Samal ajal õppis linna mereväekolledžis noor Kreeka ja Taani prints Philip. Räägitakse, et just selle visiidi ajal soosisid kõik tähed Philipi kohtumist printsess Elizabethiga.Kuna reeglite põhjal saadavad Dartmouthis kuninglikku peret kadetid, läks seekord teisiti. Õnnetul kombel haigestusid peaaegu kõik kadetid samal ajal mumpsi ja ülitähtis ülesanne tuli noortele mereväelastele usaldada. Nende hulgas seisis ka pikakasvuline, laiaõlgne, sinisilmne ja heledapäine Philip. Noormees võitis kohe Lilibeti südame, sest nii ilusalt välimuselt ja sportlikult kehahoiakult ei saanud silmi ära.

Saladused paljastuvadAjapikku hakkasid noored tihedamalt suhtlema, kirjavahetust pidama ja sagedamini kohtuma. Vaatamata õrnale eale oli Lilibet väga enesekindel ja teatas selgelt, et 19aastasest sõbrast ja kaugest sugulasest saab tulevikus tema abikaasa. Elizabethi vanemad sellise avalduse peale ei rõõmustanud, pigem kurvastasid.«Kuningas ja kuninganna olid hirmul,» märkis Philipi sugulane Lady Pamela Hicks. «Tõenäosus, et Philipist võib saada nende väimees, oli äärmiselt ebasoovitav. Miks Elizabeth ei võiks abielluda mõne Inglise väärika hertsogiga? Pealegi polnud Philipil üldse raha.» Asjaolu, et pankrotistunud dünastia esindajana kihutati mees omaenda kodumaalt minema, ei meeldinud ka paljudele kuningakoja liikmetele.Ent pikapeale leebus ka kuningas George VI ja andis abielule oma õnnistuse.

Edasi lugemiseks: