Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Martin Ahven, Laura Strandberg, Tuuli Mathisen, Kristi Metsa, Seljamaa Fotostuudio, Mari-Liis Ilover, Tarmo Virkus
Toiduuudised
22. detsember 2021, 18:20

Lugu ilmus algselt 2019

SÖÖDAVAD JÕULUKINGID: 10 ideed, kuidas kuuse alla odavalt ja nutikalt muhe kink valmistada (1)

Kes on viimane aeg hakata valmistuma jõulukinkideks. Üks parimaid, säästlikumaid, ja soojemaid viise on kinkida midagi isetehtud ja söödavat. 

Purki saab panna mida ja millal iganes valmistatud. Pole hullu, kui hakkad alles nüüd neid kingihoidiseid tegema - vali praegu saadalolevad tooraineid poest või mine ja osta need turult. Kõik purgisolev kraam ei pea ilmtingimata otse isiklikult peenralt pärinema. See, et sa mögina valmis keetsid ja purki surusid heade mõtete saatel on vaat, et olulisemgi. 

Siin mõned minu valikud Toidutare retseptidest, mis sobiks imehästi kingitusteks. 

Klikka retseptil: Jõhvikavõie 

Jõhvikavõie Foto: Tuuli Mathisen

Roosakas jõhvikavõie sobib kinkimiseks, kuid jäta kindlasti seda maiust veidi ka kodusteks naudinguhetkedeks.

Klikka retseptil: La Dolce Vita ehk trühvlid jõhvikatega 

La Dolce Vita ehk trühvlid jõhvikatega Foto: Kristi Metsa

See retsept sisaldab viina tõttu kommikesi vaid täiskasvanutele. Ent ohhohoo, küll need saavad alles toredad olema. paku kenasse karpi või purki. 

Klikka retseptil: Jõhvikamoos kaneeliga 

Jõhvikamoos kaneeliga Foto: Mari-Liis Ilover

Jõuluhõnguline jõhvikamoos on hea kaaslane pistaatsiaküpsistele. Ja mitte ainult! Võid seda vabalt pakkuda ka sea- või linnuprae kõrvale. Kenasse paelaga kaunistatud purki villitud moosi on tore külakostiks või jõulukingituseks viia. Kogus 0,5 liitrit.

Klikka retseptil: Vale-Dmitri ehk õuna-kõrvitsamoos toorkakaoga 

Vale-Dmitri ehk õuna-kõrvitsamoos toorkakaoga Foto: Martin Ahven

Väide oli, et Nutella-usku lapsed saab selle šokolaadise võidega ära petta. Minu marakratte ei saanud – ent kõik täiskasvanud olid enam kui vaimustunud peturoa kergest siidisest ja vähemagusast maitsest, mis kõlbas nii röstsaiale kui ka jäätisele kastmeks. Kingiks kah. 

Klikka retseptil: Jõulumaitseline kõrvitsamoos 

Jõulumaitseline kõrvitsamoos Foto: Seljamaa fotostuudio

See moos on tänu kaneelile ja muskaadile jõulumaitseline. Hea lisand nii magusalauale kui ka koos juustuga pakkuda.

Klikka retseptil: Õunamarmelaad valge šokolaadiga 

Õunamarmelaad valge šokolaadiga Foto: Jaan Heinmaa

Seda kena keedust saab teha ka suvaliste poeõuntega. Vali ilusad purgid ja veidi pitsi kaunistuseks ning oled raudselt lemmik päkapikk. 

Klikka retseptil: Krõbedad küpsised piparkoogivürtsidega ehk jõulu-biscotti 

Krõbedad küpsised piparkoogivürtsidega ehk jõulu-biscotti

Krõbedaid jõuluaja küpsiseid võid valmistada sõpradele kinkimiseks või oma perele nautimiseks. Näiteks kasta neid oma kohvitassi, nagu lapsepõlves küpsistega sageli tegid. Biscotti'd valmivad väikse aja ja energiakuluga ning neid saab korraga suure ahjuplaaditäie! Kogus umbes 40 lõiku.

Klikka retseptil: Adžika

Adžika Foto: Tuuli Mathisen

Kõik, kes austavad Kaukaasia kööki, teavad, kuivõrd kepsakas on üks krehvtine-ürdine adžika. Asendamatu kaaslane šašlõkile, lisaks annab maitsetest tulvil määre hulganisti võimalusi katsetamiseks – proovi selles erinevaid lihasid marineerida, lisa suppidele ja hakklihatoitudele, määri juustuleivale. See adžikaretsept on Gruusia päritolu. 

Klikka retseptil: Tkemali 

Tkemali Foto: Tarmo Virkus

Tkemali on pärit Gruusiast ja sobib nagu adžikagi liha, suppide, kastmete maitsestamiseks, marinaadi või iseseisva määrdena. Oma olemuselt on see hapuka alatooniga kaste, kus maitset annavad ploomid või alõtšad.

Kui alõtsasid pole enam kuskilt saada, võid üritada seda retsepti teha ka teiste ploomidega. Mõnusa mekiga huvitava kastme saad igal juhul. 

Klikka retseptil: Vürtsine tomatimoos 

Vürtsine tomatimoos Foto: Jaan Heinmaa

Ühtaegu nii magus kui vürtsine moos sobib täiendama iga liharooga, aga passib samahästi ka magusatesse toitudesse.