Foto: PantherMedia/Scanpix
Lugejakiri
28. november 2019, 10:29

Lugejakiri: jõulutuled ja kinkepaberid on saatanast (13)

„Jõulud on pühad, kus meie tarbimishullus ja raiskamine tõuseb lakke. Milleks on vaja igat kingitust lisaks pankendile veel paberisse mässida ja paelaga katta? Hiljem kisud need maha ja heidad prügisse. Laste jaoks on see ootusärevus ja avastamine, aga täiskasvanud? Kas muud pole midagi oma ajaga teha? Ja mis saab meie loodusest?! Kinkepaberid on saatanast!“ kirjutab 27aastane Marleen.

„Ise olen aastaid üritanud vähem pakendeid ja nänni tarbida. Jõulutulesid on kodus üks paar, mis kaunistab akent. Need kah aastaid vanad. Emalt sain, kui ülikooli läksin. Kingitustele pandud pakendid kogun igalt peolt kokku, et neid järgmisel aastal pakkimiseks kasutada. Mõnikord pakin poes hoopis puuvilju kinkekottidesse. Neid koguneb sünnipäevadelt ja pidudelt hunnikutes. Tädi kingib tervele suguvõsale sünnipäevadeks ja jõuludeks kinkekaarte, aga ka need pakib ta paberisse ja kinkekotti. Ajab vihale, sest ka enamus minu sugulasi rebib pakendid lahti ja heidab maha. Kortsutab ära ja viskab prügikasti,“ muretseb Marleen meie looduse ja tuleviku pärast.

Noort naist ärritab ka liigne tarbimine. „Miks ostavad inimesed omale nipsasjakesi ja jõulukaunistusi, mida kasutatakse vaid korra aastas? Kas kuusel peab ikka rippuma mitu valgusketti? Ühest ei piisaks? Igal aastal ei pea ostma ju ka uut laudlina või kommivaagnat... Tahan öelda, et tarbige vähem, mõelge rohkem!“ leiab Marleen.