SAJANDIPULM: Olympia ja Jean-Christophe ühendasid taas kaks suursugust sinivereliste dünastiat. Pruudi kõrvas rippuvad hinnalised kõrvarõngad läksid kahjuks pärast pulmi kaduma.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Inimesed
27. november 2019, 06:00

Napoléoni ja Olympia sajandipulm

Hiljuti nähti Prantsusmaal ajaloolist suursündmust – enam kui kahe sajandi pikkuse vaheaja järel ühendati abielusidemetega taas kaks kuulsat monarhidünastiat.

Hiljuti nähti Prantsusmaal ajaloolist suursündmust – enam kui kahe sajandi pikkuse vaheaja järel ühendati abielusidemetega taas kaks kuulsat monarhidünastiat.

Bonaparte’i suguvõssa kuulunud Prantsusmaa keiser Napoléon I abiellus 1810. aastal viimase Saksa-Rooma keisri Franz II ja Austria esimese keisri Franz I tütre Marie-Louise’iga.209 aastat hiljem ajalooline sündmus kordus, sest teineteisele vandusid jumala palge ees igavest truudust Napoléon I noorima venna Jérôme Bonaparte’i järeltulija Jean-Christophe (33) ja Austria keisri Karl I pojapojatütretütar Olympia (31).Kuna teist korda ühinesid maailma ajaloos Prantsusmaa keiserlik suguvõsa ja Habsburgide dünastia, võib ainuüksi sel põhjusel tähtsündmust õigustatult sajandipulmaks kutsuda.Meedia ristis armunud paari liidu kohe mõistusabieluks, millel polevat tunnetega vähimatki pistmist. Noored lükkasid sellised väited ümber ja kinnitasid, et nende abielu põhineb üksnes suurel vastastikusel armastusel. Mingisuguseid poliitilisi ambitsioone selle tagant otsida ei tasu.

Tegus ja populaarneMoodsa aja Napoléoni ehk Jean-Christophe’i saatus kujunes erinevalt kuulsast esivanemast teistsuguseks. Monarh töötab rahvusvahelises investeerimisfondis Londonis ja nõustab Prantsusmaa ettevõtteid. «Olen alati soovinud olla oma aja inimene, elada iseseisvat elu ja tõestada oma annet tegudega,» kinnitab mees. Bonapartistliku liikumise järgijad peavad noort Napoléoni Prantsuse superkangelaseks, kui samal ajal kaotavad riigi elanikud üha rohkem usku praegustesse poliitikutesse. Noor prints kogub kodumaal sama suurt populaarsust ja mõjukust kui president Emmanuel Macron.Kuigi Jean-Christophe praegu troonist ja poliitikast sügavuti ei mõtle, on ta mitmel korral riigiasjades olulist rolli etendanud. Ta on esinenud kõnedega ametlikel üritustel koos Euroopa teiste riikide kuninglike persoonidega – nii juhtus näiteks Waterloo lahingu aastapäeval. Ühtlasi on ta ametlik troonipärija. Kui Prantsusmaa peaks läbi ime uuesti monarhia saama, tõuseb just Jean-Christophe valitsejaks Napoléon VII nime all.1997. aastal surnud Louis Napoléon Bonaparte ehk Napoléon VI märkis oma testamendis, et troonipretendendiks saab just pojapoeg Jean-Christophe. Otsus sündis pärast Napoléon VI ja tema lihase poja Charles Bonaparte’i suurt tüli. Leppimatu vaenu põhjuseks peeti Charlesi vabariiklikke põhimõtteid ja teistkordset abiellumist isa loata.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99