VÕTKE VABALT: Sellisel hulgal aktiilu ja selle joonistajaid pole Eestis enne nähtud.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
17. november 2019, 22:35

GALERII | EESTI KUNSTIMUUSEUM 100: reede õhtul avati Kumu joojatele ja joonistajatele (7)

Eesti kunstimuuseumi 100. sünnipäeva pidustustuste hulka kuulus ka lahe joonistamisõhtu „Drink & Draw“. Väärikas kunstitempel loobus sel puhul rangest akadeemilisest etiketist ning lubas kunstisõpradel oma sisemise looma valla lasta.

Reedeõhtul oli Kumu suur näitusesaal puupüsti täis loomingupalangus joonistamishuvilisi. Nende hulgas nii päriskunstnikke, harrastajaid kui ka algajaid. „On vähe päevi, kus Kumu suur saal on kunstist tühi. Kuid paaril päeval aastas see siiski nõnda on – pole hoolikalt kujundatud seinu ega kunstiteoseid, on ainult valge kuup,“ sõnas ürituse üks korraldajaist, Sandra Lääne, alustuseks. „See annab võimaluse täita see saal üheks õhtuks kunstitegijate ja kunstiarmastajatega.“ 

Kahel mitmetasandilisel laval võtab poosi sisse kümme aktimodelli igale maitsele. Alustatakse ühe minuti sketšidega. Poos vaheldub poosiga nii ruttu, et vahepeal ei jõua lehtegi keerata. Kui käsi lahti joonistatud, antakse võimalus üht modelli ja poosi lihvida kümme minutit või pool tundi. Neli tundi hiljem on Eesti eliitkunstisaal täis arvestatavas kvantiteedis (ja kvaliteedis) aktijoonistusi. Ehkki ettevõtmine sisaldab – nagu ürituse nimigi vihjab – ka lõõgastavat rüüpamismomenti ning esimene õlu on tasuta, ei näi alkohol inimestele üldse korda minevat. 

Drink & Draw on muuseumiprogrammist eraldiolev rahvusvaheline üritustesari, mille käigus organiseeritakse erinevate teemadega modelli joonistussessioone kohvikutes, näituse- ning kontserdisaalides ja mujalgi. Kumu üritus on seni Eestis toimunutest kõige ulatuslikum. Ürituse üks lööklauseid „Fun art, not fine art“ („Lõbus kunst, mitte kõrgkunst“) võtab ettevõtmise sisu kenasti kokku: tegu on laheda seltskondliku kokkusaamisega, kus tähtis pole võit, vaid osavõtt. Seejuures ei tule keegi õpetama ega hinnangut andma.

Eestis on sarja peainitsiaator hollandlasest kunstnik Toon Vugts.
Järgmine Drink & Draw toimub juba 22. novembril Von Krahli teatris.