ILUSA ALGUSE INETU LÕPP: 1694. aastal valminud tööl kujutatakse üsna täpselt Kösem Sultaana mõrva. Palgamõrtsukad tapsid osmanite impeeriumi ühe tuntuma naise ööl vastu 2. septembrit 1651. aastal.
Inimesed
16. november 2019, 14:18

AJALOOTUND | Türgi sultani abikaasa Kösem Sultaana mõrvati endise orjatari käsul

Türgi sultani Ahmed I seaduslik abikaasa Kösem tõusis 17. sajandil haaremiorjatari rollist riigi kõige mõjukamaks naiseks, aga kägistati lõpuks ikkagi kardinanööriga surnuks.

Türgi sultani Ahmed I seaduslik abikaasa Kösem tõusis 17. sajandil haaremiorjatari rollist riigi kõige mõjukamaks naiseks, aga kägistati lõpuks ikkagi kardinanööriga surnuks.

Täpseid andmeid Kösemi päritolu kohta ei leia. Ühe versiooni järgi sündis ta umbes 1589. aastal Kreeka vaimuliku tütre Anastasiana. Istanbuli orjaturule sattus tüdruk 15aastasena. Haaremis antud uus nimi Mahpeiker viitab tõlkes erakordsele ilule. Hilisem nimi Kösem tähendab kõige armsamat ja selle sai neiu Ahmedilt siis, kui ta oli juba valitseja favoriit ehk armuke.Kösemi haaremisse sattumise ajal oli Ahmedil juba esimene favoriit – Mahfiruz. Naine sünnitas sultanile esiklapse, hilisema sultan Osman II. Vaatamata sellele ei suutnud naine avaldada mõju Ahmedile ega tema lähikondsetele. Mahfiruz kaotas kiiresti sultani poolehoiu ja positsiooni, kuigi kinkis sultanile veel vähemalt kaks last. Ta suri väga noorelt.

Algas Kösemi aegMahfiruzi vahetas välja Kösem. Kuidas õnnestus noorel tüdrukul sadade kaunitaride seas sultanile silma jääda, võib vaid oletada. Kuna haaremis valitseva karmi konkurentsi tingimustes saavutasid edu ainult targad, ettemõtlevad, nutikad ja võimujanus naised, oli Kösem kindlasti üks sellistest.Kösem ei saavutanud üksnes sultani poolehoidu ega soosingut, vaid tõusis tema lemmiknaiseks. Nii kõrgelt positsioonilt sünnitas naine Ahmedile neli või viis poega ja kolm või neli tütart.Ajalooliste ürikute põhjal armastas sultan tarka ja arukat Kösemi kogu hingest. Mees kuulas naise nõuandeid ja austas tema arvamust. Vastutasuks ei püüdnud Kösem kunagi kuritarvitada mehe usaldust ega soosingut ja ei demonstreerinud iialgi oma mõjuvõimu sultani üle.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99