Hesseni õunaveinitort Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
11. november 2023, 12:49

10 KOOKI PAPALE! Lihtsad ja hõrgud maiused kõikidele isakujudele (1)

Isadepäev on hea ettekääne veidi maiustada. Valisime välja 10 retsepti Toidutare põhjatuna tunduvast retseptivaramust, et sina saaks oma elu isafiguurile ühe mõnusa maiuse valmis teha. 

Karta ei pea, et need koogid oleks liiga keerukad. meie valikus on neid igale tasemele. Olemas on ka küpsetamist mittevajav kook, kui juhtumisi ahju ei peaks käepärast olema. 

Klikka retseptil: Hesseni õunaveinitort  

Lääne-Saksamaal Hessenis on õunavein rahvusjook, mida sügisel õunasaagi ajal valmistatakse lugematuid liitreid ja tarbitakse mitte üksnes külma või sooja joogina, vaid ka toiduvalmistamisel. Õunaveinitort on on siin tõeliselt luksuslikuks ja maitsvaks näiteks. Vanillikreemipulbrit ostes pane tähele, et see kindlasti küpsetamist kestaks.

Klikka retseptil: Tüüringi kook  

Tüüringi kook Foto: Jaan Heinmaa

See on Saksamaal ääretult populaarne kook, mida seal mõnikord ka küpsisekoogiks nimetatakse. Tegelikult on koogi alumiseks kihiks õhuline tainas, selle peal hapukas ja paks punane marjakissell, mis on kaetud rikkaliku vahukoore-toorjuustukihiga ning alles kõige peale on laotud võiküpsised. Saksamaal kasutatakse traditsiooniliselt Leibnizi võiküpsiseid, mis koorekihi peal mõnusalt koorega läbi imbuvad. Meie kook on tehtud muredate kaneeliküpsistega. Võid koogi valmistada mitmes etapis (kissell ja põhi eraldi), kuid lõplikult valmis tee see vähemalt ööpäev enne söömist, et küpsised jõuaksid kreemi toimel pehmemaks ja lõigatavaks muutuda.   

Klikka retseptil: Musta leiva kook vahukoore ja ploomimoosiga 

Musta leiva kook vahukoore ja ploomimoosiga Foto: Jaan Heinmaa

Koduselt lihtsa koogi biskviidis on jahu asemel hoopis rukkileib. Tordipõhi ei tule küll nii kohev kui jahuga, aga parajalt pehme ikka. Ploomimoos sobib leivapõhjaga hästi, aga ka muu keedis - nt musta või punase sõstra - passib koogisse panna. 

Klikka retseptil: Õuna-pirnigalett karamellise siidrikastmega 

Õuna-pirnigalett karamellise siidrikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Galett on oivaline magustoit näiteks neile, kelle jaoks taina ja täidise vahekord tavalise piruka puhul tundub liialt taina kasuks olevat. Galetitainas on aga õhuke ja ahvatlevalt krõbe ning puuviljatäidis on ilmselges ülekaalus. Õrna soolanüansiga siidri-karamellkaste teeb maiuse täiuslikuks ka tõelisele gurmaanile!

Klikka retseptil: Maasika-toorjuustukook 

Maasika-toorjuustukook Foto: Eva Palu

Lihtsalt valmiv kreemine toorjuustukook, mis ei vaja küpsetamist. Koogi võid ka eelmisel õhtul valmis teha, et see ilusti ära taheneks.

Klikka retseptil: Šokolaadi-toorjuustu marmorkook 

Šokolaadi-toorjuustu marmorkook Foto: Toidutare

Imelihtne tort, milles on koos valge ja tume šokolaad, ei vaja küpsetamist.

Klikka retseptil: Jäine juustukook 

Jäine juustukook Foto: Daisy Lappard

Kook, mis ei vaja küpsetamist. Kõrvale sobib pakkuda mõnda hapukat toormoosi või marjakastet.

Klikka retseptil: Napoleoni kook valelehttainast 

Napoleoni kook valelehttainast Foto: Eva Palu

Napoleoni kook, aga tordi mõõdus – kõrge, ümmargune, pidulik! Selle retsepti järgi valmistatav vale-lehttainas on eriliselt õhuline ja lausa näppude vahel pudenev, mis on saavutatud tänu tainasse lisatud viinale ja äädikale.

Klikka retseptil: Šokolaadikook mustadest ubadest 

Šokolaadikook mustadest ubadest Foto: Mari-Liis Ilover

Jahu-, rasva- ja valge suhkru vaba kook on pealtnäha ja maitselt täiesti tavaline šokolaadikook, ainult et peidab saledat saladust, milleks on üllatuslikult oad! Espresso võid asendada 1 tl lahustuva kohvi pulbriga.

Klikka retseptil:Vahukoore-lehttainakook 

Vahukoore-lehttainakook Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne, kuid uhke kook meenutab veidi Napoleoni kooki, kuid valmib palju lihtsamalt ja vaid 4 koostisosast.  See kook sobib hästi isadepäevaks, sest on jõukohane ka lastel valmistada, kui mõni täiskasvanu veidi abiks on. Mugav on lehttainast ribasid valmistada lehttainaplaatidest, neid pole õhemaks rullida vaja.