Hingedepäev.Foto: Aldo Luud
Lugejakiri
4. november 2019, 10:55

Lugejakiri: otsi internetist haud ja saada lähedastele küünal – liiga mugav ja hingetu?! (14)

„Möödunud nädalavahetusel oli hingedepäev. Pean tunnistama, et sel aastal ma töö ja tegemiste tõttu lähedaste haudadele ei jõudnud. Tundub, et ma võiksin olla potentsiaalne klient küünlakulleritele, kes raha eest valmis sinu lähedaste haudadele küünlad toimetama. Aga midagi selle mugavusteenuse juures tekitab ebamugavust,“ kirjutab Marin.

„Kas on asi ainult minus või milles, aga milleks me peaksime saatma kulleriga lähedaste haudadele küünlaid, kui me ise kohale neid mälestama ja mäletama ei lähe? Milleks seda küünalt siis üldse sinna hauale vaja? Kas teistele näitamiseks? Ja kellele? Me võime ka kodus süüdata küünla ja lähedastele mõelda. Mina olen aru saanud, et kalmistule küünalt viies on kogu see käik ja teekond mälestamine ja mäletamine. Mõtleme neile terve selle teekonna. Aga pangalingi abiga teenust ostes – see on ainult äri. Või raha eest mugavuse tarbimine,“ leiab Marin.

„Ma võiks ehk seda mõista veel juhul, kui tegu on lähedastega, kes elavad kaugel – suisa teisel mandril. Samas jälle- kas korra aastas ei teki võõrsil paremat palka teenides võimalust sõita kodumaale, et lähedaste hauad korda teha ja küünaldega katta?“

Marini sõnul on äriliselt ju isegi tegu hea plaaniga, sest kindlasti leidub neid, kes seda teenust erinevatel põhjustel vajavad. Kas see aga ka eetiliselt kõige õigem on...

„Teiseks huvitab mind see, et kas pole liialt lihtsaks tehtud nimede abil see haudade leidmine? No kõlab ju kuidagi kummaliselt, et otsid internetist haua ja saadad kalmul puhkavatele lähedastele küünla... Mõjub liiga mugavalt ja hingetult. Aga kõigi eest ma rääkida ei saa. Loodan, et leidub siiski neid, kes aastas vähemasti korra võtavad aja, et küünal ise süüdata. Olgu selleks määratud püha või mitte, asi pole kuupäevas, vaid sinu siiras soovis mäletada,“ usub Marin.