Lugejakiri

Lugejakiri: otsi internetist haud ja saada lähedastele küünal – liiga mugav ja hingetu?! (14)

LISA KOMMENTAAR

kombed on muutumas4. november 2019, 15:56
ei imesta peagi enam keegi geiabielude, veganite, transseksuaalide ega üldse millegi üle, ka matusekombed on teiseks saanud (tuhaurnid), nii et tuleviku-kadunukestel polegi hauda ja sugulased võivad koormava haualkäigu asemel midagi targemat teha
jalad haiged4. november 2019, 15:34
Ka mul on kalmistulkäik vaevaline, aga väga sooviks. Mul on õnneks noor autoga sugulane, kel lähedane puhkab samal kalmistul, ta käib ise ja paneb minu palvel ka mu vanemate hauale küünla. Võhivõõralt ja raha eest ei tahaks küll seda "teenet" paluda.
Juhan.4. november 2019, 13:50
Väga tore et saad küünla saata lähedaste hauale aga pajusid haudu ei teagi kus on, kõik platsid pole digitaliseeritud, isa tapeti peale sõda ja maeti pärast suri ema ja maeti teisele surnuaiale isa plats on teadmatta kuna oli vabadussõja veteran. Teiseks on selliseid kes varastavad ka haualt küünla.
Marge4. november 2019, 13:31
Aga äkki mõistaksime siis juba e- kirjad ja kaardid ka hukka? Ainult käsitsi kirjutatud, jalgsi postkontorisse viidud ja oma süljega peale kleebitud margiga kiri , sünnipäeva- või jõulukaart omab tähtsust ja pole “hingetu”? Äkki on ka teises Eesti otsas elavale emale helistamine hukkamõistu väärt? Miks sa kasutad MUGAVUSTEENUST ja helistad, sõida kohale ja vestle silmast silma!? Lihtsalt absurdselt totrad on need süüdistused, ilmselgelt kellegi ärihuvidele astuti kandadele ja nüüd toodetakse neid negatiivseid arvamusi ja “lugejakirju”, et inimesi selle teenuse vastu häälestada. Asjatu püüe.
4. november 2019, 13:18
Mõned inimesed käivad kalmistul pea iga nädal.Koristavad lähedase hauakese ilusti puhtaks,panevad küünlad põlema,aga prahi viskavad suvalisse kohta.Ei suvatse lugeda isegi viiteid,kuhu panna lehed,kuhu küünlad.Lähevad koju ja vist tunnevad rahu,et tehtud.Kas on see parem?
Paluks4. november 2019, 13:18
Kalmistuvahid ,linnaisad ja vallaisad,tehke selline teene mahajäetud haudadele,et ka seal helendaks küünlavalgus nii hingedepäeval kui ka jõulu-ja vana aasta õhtul.Igati mõistlik tegu.
to Kommunaator4. november 2019, 12:44
Kuidas tuleb üldse inimesele pähe mõte, et see kohale viidud küünal on 'teiste jaoks' pandud? Milliste teiste jaoks? Võhivõõraste jaoks, kes ümberkaudsetele haudadele tulevad? Pigem on kodus laual põlev küünal panija enda jaoks, mitte sellele, kelle säilmed siiski surnuaias, mitte kodus küünlapanija laua all.
Kommunaator4. november 2019, 12:38
Tõttöelda panen pigem kodus lähedasele küünla mälestuseks, kui lasen võhivõõral selle hauale viia. Lõppkokkuvõttes on see siis sinna viidud teiste jaoks... haual käimine on minu jaoks üsna isiklik asi ja küünalt ei pane sinna selleks, et lihtsalt "oleks pandud" vaid pigem enda hingerahuks. Mõte, et sa oled seal käinud ja mälestanud on mulle tähtis, mitte see, et "ah küünal sai pandud täna ju hingedepäev"
to K4. november 2019, 12:34
Paljud inimesed ei suuda aru saada, et kõik inimesed ei ole terved, noored või rikkad (et endale lennureise lubada), elavad väga kaugel või neil on käimisega tõsised probleemid, kuid siiski hoolivad ja tahaksid, et küünal nende lähedase kalmul põleks.
K4. november 2019, 12:16
Uskumatu, et leitakse koht, mille üle hädaldada. Isiklikult käin surnuaias küll reaalselt minimaalselt 4 korda aastas, KUID... arvestades haua asukohta (tuulenurk - lehed jne), siis oleks nõus stabiilselt iga kell teenuse eest maksma, et ka muul ajal oleks haud korras. Firma alustas jah see aasta küünlakulleritega, kuid on plaan ka korrastamisele laieneda. Arvestades reaalset igakuist sissetulekut, siis nt minu jaoks on üks kord haual käia juba perekonna rahakotist sirka 160€ (kütus, laevapiletid, ajaline kulu jne). Hetkel veel jõuab, kuid kas ka 30 aasta pärast?
to Mitte pizzateenust kasutama4. november 2019, 12:01
Aga 'ebanormaalne', kes elab Eestist kaugel või on näiteks voodihaige ja tõesti ei saagi ka üks kord aastas lähedase hauale minna, kas temal ei ole õigust küünlale oma lähedase haual?
Mitte pizzateenust kasutama4. november 2019, 11:52
No niipalju aega peaks iga normaalne inimene leidma, et lähedase haual käia, kasvõi kord aastas!
Kaasaeg4. november 2019, 11:44
Kui see teenus annab ühelegi inimesele hingerahu, siis on kõik hästi. Kui mõnel inimesel ei ole võimalik surnuaeda minna, aga talle on oluline, et küünal just haual põleks, siis pole teistel põhjust midagi sellest teenusest halba arvata.
Aga4. november 2019, 11:31
Kas tõesti tuleks kuskilt Euroopast või Ameerikast igal tähtpäeval kohale tulla, et erinevates Eesti otstes asuvates surnuaedades haudadel küünlaid süüdata? Ja kui isiklikult kohale tulle pole võimalik ja siiski tahad seda küünalt lähedastele, siis see on hingetu?