Foto: PantherMedia
Inimesed
8. november 2019, 16:48

Täiskasvanuna diabeeti haigestunud Piret: olin nii väsinud, et jäin igas asendis magama

Diabeeti võib haigestuda lapsena, kuid ka täiskasvanueas. Piret Belkin sai ehmatava diagnoosi möödunud aastal ja see keeras naise elu korralikult pea peale.

Diabeeti võib haigestuda lapsena, kuid ka täiskasvanueas. Piret Belkin sai ehmatava diagnoosi möödunud aastal ja see keeras naise elu korralikult pea peale.

Perearstile kurtis Piret (49) esiotsa hoopis väsimust. «Jäin igas asendis magama,» meenutab ta. Tohter tegi põhjaliku vereuuringu ja numbrid lajatasid karmi tõega – teist tüüpi diabeet. Veel praegugi annab naisele vere glükoosisisalduse suurenemisest märku kurnav unisus.Tagantjärele meenutab Piret, et kui diabeedi ühe sümptomina nimetatakse pidevat suu kuivamist ja janu, siis suus kippus kuivama küll. Aga sellele ei osanud ta toona küll tähelepanu pöörata.

Pool aastat suhkrutaEsialgu oli ehmatus suur ja naine ei julgenud midagi taldrikule tõsta – pärast diagnoosi saamist toitis end vaid kodujuustu ja salatirohelisega. «Teaberohkus ja ebakindlus panid pea ringi käima. Üks allikas ütles, et söö juurvilja ja eelista puuvilju. Teine teatas, et puuviljad on saatanast ja süüa tuleb liha, rasva ning koort,» muigab ta.Nii läkski naine abi otsima diabeediõelt. Kuna Piret on ka ülekaaluga kimpus, soovitas diabeediõde tal süüa vaid kolmandiku igapäevasest toidust. «Aga see kolmandik tähendanuks põhimõtteliselt vaid õhku ja armastust,» ohkab naine. Selleks ajaks oli köögikaalust saanud juba tema suurim sõber – Piret kaalus grammipealt kõike, mida suhu pistis. Ja seda oli tema hinnangul tõesti megaväike kogus.Pool aastat ei söönud Piret midagi magusat, isegi mett mitte. Siis tõi aga koju uued kokaraamatud ja hakkas toite magustama steeviapulbriga. Olulisteks märksõnadeks naise elus muutusid glükeemiline indeks ja glükeemiline koormus. Nüüd, aasta hiljem, on toidu kohalt asjad paika loksunud. Kõike naine just ei söö, aga aeg-ajalt lubab endale ka tükikese torti. «Olen selgeks õppinud asjad, mida koos süüa, et veresuhkrutase liiga kõrgele ei tõuseks. Näiteks äädikaga salatid on head.»

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99