Foto: Envato Elements
Sisuturundus
28. oktoober 2019, 09:15

RÄNDA NUTIKALT JA SOODSALT: Inbank jagab 11 nippi, kuidas reisides raha kokku hoida!

Reisimine ei pea olema üle mõistuse kulukas, kui järgid mõningaid soodsa reisimise nõkse. Inbank jagab 11 nõuannet, mida järgides on sul võimalik reisil tunduvalt raha kokku hoida.

Pane reis ise kokku. Paketireisi ostes kulub alati rohkem raha. Kui sul on pealehakkamist ja iseseisvust, pane oma reis ise kokku. Otsides iseseisvalt lennupileteid (Reisidiilid.ee; Skyscanner.net; Momondo.co.uk) ja valides taskukohase majutuse (Booking.com; Airbnb.com), võid säästa hämmastavalt palju raha.

Kasuta soodusmüüke ja viimase hetke pakkumisi. Märksa lihtsam on saada head diili, kui sul on võimalus tööl kõigest paar päeva ette teatada, et lähed nüüd reisile. Kui reisibüroode lennud pole piisavalt täitunud, müüvad nad viimasel hetkel paketireise ülisoodsalt. Ka lennufirmad korraldavad aeg-ajalt soodusmüüke, nii et viska nendelegi pakkumistele pilk peale. Oluline on muidugi teada, et lendudele viimase hetke pakkumisi (tavaliselt) ei ole, need kipuvad viimasel hetkel üldiselt kallimad olema.

Reisi hooajaväliselt. Kuna suvi on Euroopas puhkuste aeg, kruvitakse lakke ka lennupiletite ja majutuskohtade hinnad. Kui sinu eesmärk pole Lõuna-Euroopasse ainult päevitama minna, vaid tutvuda ka kultuuriga, siis võid seda vabalt teha näiteks sügisel või kevadel. Ilmad on tol ajal veel üsna soojad, aga rahakotti ei pea liigselt koormama. Turistimekasid talvisel ajal külastades leiad ka oma võlu – ümberringi ei ole sagimas tuhandeid turiste.

Ole sihtkohtade valimisel loov. Kui tahad suvel Euroopas ringi vaadata, kuid mitte liiga palju kulutada, eelista Hispaania ja Itaalia asemel soodsamaid kohti. Kuidas oleks näiteks Bulgaaria või Montenegroga? Euroopa soodsamate linnapuhkuse sihtkohtade hulka kuuluvad ka näiteks Ungari pealinn Budapest ja Tšehhi pealinn Praha. Mõlemad on hingematvalt kaunid.

Foto: Envato Elements

Ole reisides paindlik. Üldiselt kipuvad odavamad olema need lennud, mis väljuvad varahommikul või hilisõhtul (seda peaasjalikult Eestist väljaspool). Samas peitub siin ka ohukoht! Broneerides ülisoodsa varahommikuse või hilisõhtuse lennu, kontrolli, kas ühistransport linna ja lennujaama vahel üldse töötab. Muidu ei ole välistatud, et maksad pärast takso eest hiigelsumma – ja terve reisi ei pruugigi väga soodsam tulla.

Loomulikult käib paindlikkuse alla ka see, et tihti on mõistlikum lennata Riiast ja Helsingist (teataval määral ka Stockholmist). Välismaalt väljuvate lendude ostmisel tuleb silmas pidada nii väljumis- kui saabumisaega. See tähendab, et kui lend Helsingist väljub kell seitse hommikul ja saabub südaöö paiku, siis on vaja Soome ööseks jääda. Lisades majutuse summa lennupiletitele otsa, ei pruugi esiti superpakkumisena tundunud hind teps mitte nii hea olla.

Plaanides aga ühel reisil mitut riiki külastada, mängi veidi algus- ja lõpp-punktiga. Näiteks kui soovid ühel reisil külastada Pariisi ja Londonit, siis vaata esiti, kui palju maksavad lennud Eestist Pariisi, sealt Londonisse ning siis Londonist Eestisse. Pärast seda katseta sama marsruuti täpselt vastupidi: Tallinn-London-Pariis-Tallinn. Teinekord võid hea pakkumise otsa sattudes säästa lausa 100 eurot, teab Inbank.

Eelista väiksemaid lennujaamu. Üks põhjus, miks odavlennufirmade piletid sedavõrd soodsad on, peitub väiksemates lennujaamades. Nimelt pole seal maksud lennufirma jaoks nii kõrged ja seega saab reisijale paremat hinda pakkuda. Näiteks kui Ryanair reklaamib välja, et lendab Tallinnast Barcelonasse või Milanosse, siis tegelikult lendab ta vastavalt Girona ja Bergamo lennujaamadesse. Arvestada tuleb sellega, et nendest lennujaamadest sõidab Barcelona ja Milano linna üle tunni. Kui see on sinu jaoks sobiv, siis broneeri lend nendesse sihtkohtadesse!

Foto: Envato Elements

Ära vea liiga palju pagasit kaasa. Odavlennufirmad kasseerivad registreeritud pagasi eest ammu hiigelsummasid. Viimasel ajal on sama hakanud tegema ka mõned suured ja respekteeritud kompaniid. Et vältida pagasile kuluvaid lisatasusid, tassi seda kaasa võimalikult vähe. Mine reisile näiteks ainult käsipagasiga (aga uuri enne lennufirma kodulehelt täpseid reegleid). Kui tunned, et kohvritäis asju on ikka vajalik, siis jagage reisiseltskonna peale üht pagasit.

Kasuta ühistransporti. Paraku ei käi rahasäästmise juurde pidev takso kasutamine. Õhtusel ajal liigeldes võib see muidugi vajalik olla, aga päeval küll mitte. Ühistranspordi kasutamist alusta juba siis, kui pead lennujaamast linna sõitma. Mõnel juhul võid bussipileti eest maksta kümme korda vähem kui taksosõidu eest.

Jäädes pikemalt samasse linna, on mõistlik soetada mitme päeva bussikaart (uuri kohapeal täpseid võimalusi). Kui linn on kompaktne või ööbid tsentris, eelista hoopis jalutamist. Nii näed rohkem, tajud ümbrust märksa paremini ja loomulikult säästad raha!

Foto: Envato Elements

Eelista Airbnb-d. Airbnb ehk kodumajutus võidab üha enam südameid. Kui ühelt poolt on see enamasti soodsam kui hotell, siis teisalt on see põnev kogemus. Sul tekib imehea võimalus näha kohaliku inimese kodu.

Soeta vaatamisväärsuste piletid internetist. Kui tead ette, milliseid vaatamisväärsusi (muuseumid, teemapargid) soovid näha, osta nende piletid juba internetist ära. See käib aga ainult fikseeritud hinnaga paikade kohta – ostes internetist piletid mõnele väljuvale ekskursioonile, võid maksta hoopis väga palju rohkem kui kohapeal.

Osta suveniirid turismiatraktsioonidest kaugemalt. Kas ostad Eiffeli torni kujukese otse Eiffeli kõrvalt? Loomulikult maksad selle eest väikese varanduse! Eelista suveniiripoode, mis on vaatamisväärsustest veidi kaugemal. Sealsed hinnad on enamasti palju odavamad.

Kui välja toodud nippidest siiski ei piisa, siis on Inbankil sulle midagi: kasutades sooduskoodi TRIP2019, on reisilaenu lepingutasu sulle 50% soodsam!

Laenu krediidikulukuse määr on 24,15% aastas ja igakuine osamakse 98,1 EUR järgmistel näidistingimustel: laenu summa 3 200 EUR, laenuperiood 48 kuud, fikseeritud intressimäär 18,9%, lepingutasu 64 EUR laenu summalt, igakuine haldustasu 2,50 EUR, krediidi kogusumma ja tagasimaksete summa 4773,24 EUR. Enne otsuse tegemist tutvu põhjalikult lepingu tingimustega ja vajadusel pea nõu asjatundjatega.