Foto: PantherMedia/Scanpix
Lugejakiri
23. oktoober 2019, 10:56

Lugejakiri: täiskasvanut teietatakse, aga lapsele öeldakse poes sina? (18)

„Käisin Tartus ühes pudi-padi poes, kus igasuguseid nipsasjakesi müüakse. Ja eriti teravalt jäi mulle silma kassapidaja suhtumine. Õigemini see, mis ma kuulsin,“ kirjutab Anne.

„Minu ees seisid järjekorras täiskasvanu ja üks algklassilaps. Kui täiskasvanut klienditeenindaja teietas, siis lapse puhul pidas ta täiesti normaalseks, et ta teda sinatada võib. Minu jaoks tekkis küsimus, et peaks see ikka nii üldse olema?!“ mõtiskleb Anne.

Naise sõnul oli kõik muu muidu viks ja viisakas, aga just see suhtumine – nagu laps ei vääriks võõra poolt austavat suhtumist.

„Laps pani pangakaardi masinasse, aga mingi jama seal oli, mistõttu tuli tal see välja võtta ja uuesti panna. Kui tavapäraselt ütleks teenindaja kliendile, et palun pange see masinasse, aga sellele koolilapsele ütles ta hoopis: „Pane see uuesti.“. No mis lause see või viis see on – ikka sobimatu kõrvalt kuulata. Laps oli ka väga püüdlik ja viisakas. Millest ikkagi tuleb siis see erinevus, et täiskasvanule öeldakse teie, aga lapsele sina? Ja see viis, kuidas öeldi – pane see. Täiskasvanule oleks kindlasti öeldud, et pange pangakaart,“ on Anne veendunud.

Kas sinu arvates pole vahet, kas klienditeenindaja teietab kõiki kliente või mitte? Või oleks viisakas, kui klienditeenindaja teietaks ka lapsi?