Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilu ja mood
21. oktoober 2019, 11:43

Juuksehoolduse ABC jahedaks ajaks: ei sulfaatidele ja juuksed külma eest peitu!

"Talve hakul tasub meeles pidada, et niiskete juustega jahedusse ei ole mõistlik tormata. Samuti võiks järgi vaadata, mida juuksehooldustooted sisaldavad," rõhutab Tartu ilusalongi Võlumaa juhataja Marika Liik. 

Tartus asuva Võlumaa ilusalongi juuksurid panid oma kogemuste pinnalt kokku juuksehoolduse meelespea, mida jahedal ajal oma kiharate eest hoolitsedes silmas pidada.

1. Külmade ilmadega peida pikad juuksed mantli alla varju. Elame täpselt sellises paigas, kus nädala jooksul võime kogeda tervet nelja aastaaega. Sellistel suurtel temperatuuri kõikumistel peida enda pikad juuksed välja minnes mantli alla varju. Toasoojusest 20+ kraadi juures minna õue, kus on jäine tuul ja tunnetuslik temperatuur peatselt miinuskraadides, kahjustab kaitsmata juukseid selliselt, et nende hilisem murdumine pole sugugi imekspandav

2. Juuksed on „elektrit täis“. Pea meeles, et juuksed lähevad elektrit täis sünteetiliste kangastega kokkupuutest. Võimalusel eelista looduslikest materjalidest valmistatud mütse, salle, kampsuneid. Samuti aitavad hädast välja juustesse jäetavad pihustatavad palsamid, mida tasub talveperioodil käekotis kaasas kanda.

3. Loputa juukseid jaheda veega. Jahe vesi aitab sulgeda juuksekarva soomuskihi. Nii jäävad sooja veega pesemisel ja palsamiga töötlemisel juuksekiudu viidud niisutavad komponendid paremini sinna pidama. Ka aktiveerib jahe vesi kapillaarset vereringet peanahal, mis omakorda aitab tugevdada juukse juurt. Seda nippi kasuta sõltumata hooajast.

4. Vali sulfaadi-, parabeeni- ja silikoonivabu juuksehooldusvahendeid. Tea, et sulfaadid on väävelhappe soolad, mis kuivatavad juukseid. Talvel vajavad juuksed aga niisutust just enim. Parabeene lisatakse kosmeetika- ja hügieenitoodetesse nende säilimiseks. Kui tahad veenduda, et kasutad tervislikke ja keskkonda mitte saastavaid tooteid, siis loe etiketti ja vali lahendused, mis ei sisalda parabeene. Silikooni sisalduvad juuksehooldusvahendid annavad juustele kiire efekti, muudavad need läikivaks ja näiliselt siledaks. Pikas perspektiivis aga katkevaks, tuhmiks ja elujõuetuks. Oluline on siinkohal märkida, et mitte kõik silikoonid ei ole halvad.

Kindlasti tasub uurida erinevate kosmeetikatoodete koostisosade ülesannete kohta ja lugeda tasub ka, kuidas valdkond reguleeritud on. Neid teadmisi saab Terviseameti lehelt.

5.  Vähemalt kord kuus tee juuksemaski või salongihooldust. Leia seda aega, et teha vähemalt kord kuus kodus niisutavat hooldust, juuksemaski, turgutada juukseotsi õlide ja seerumitega. Koduste juuksehooldustoodete soetamisel konsulteeri kindlasti oma juuksuriga. Professionaalidena oskavad nad sulle lihtsasti selgitada erinevate ainete mõju juuksele. Loomulikult veelgi mõnusama äraolemise saadki salongis, kus ilutegija kannab su juuste eest hoolt, masseerib peanahka ja kasutab profitooteid, võttes arvesse nii peanaha kui juukseotste seisukorda.