Foto: Marilyn Jurman
Blogid
20. oktoober 2019, 20:17

MARILYN JURMANI BLOGI | Sudisin vatitikuga kõrva ja see läks lukku (14)

Kui maneli aastat tagasi Kambodžas käisin, siis vahepeal ööbisime Jannoga bungalodes, kus öösiti toimus tihti ühisaladel koosviibimisi ja muusika kuulamisi. Kuna tahtsin korralikult välja magada, otsustasin esimest korda elus kasutada kõrvatroppe. See aga tekitas olukorra, et ühel hommikul ärgates oli kõrv täiesti lukus.

Et asja ikka hullemaks teha, siis ignoreerisin kõiki levinud arstide soovitusi, et vatipulkasid ei tohi kõrva toppida ja kasutasin ikka. Ilmselt tegin asja hullemaks ja kaks päeva ei kuulnud ühest kõrvast mitte midagi. Otsisin siis Kambodžas Kampoti linnas apteeki, kust saada mingit abi ja ostsin endale kõrvatilgad. Õnneks oli järgmisel hommikul mure lahenenud ja tilkasid ma kasutama ei pidanudki.

Umbes kaks aastat tagasi viskasin need avamata tilgad ära, kuna arvasin, et selle murega on ühel pool. Nüüd aga on hakanud see jama korduma ja seda just ärgates. Hommikul lööb ühe või mõlemad kõrvad lukku ja siis vaikselt päeva jooksul saab korda. Kuni siis eelmisel nädalal ühel hommikul ärkan üles ja reaalselt ei kuule ühest kõrvast mitte midagi. Ma ei ta, mis mul viga on, aga loomulikult ma eirasin jälle sama tõde, mida ju absoluutselt kõik inimesed teavad (või kui ei tea, siis ma täiega soovitan selle meelde jätta ja mitte eirata), et vatitikuga ei tohi kõrvi surkida. Millegagi ei tohi.

Seekord mu kõrv enam lahti ei läinud. Kolm päeva andsin joogatunde nii, et vabandasin enne õpilastele, et ma ei pruugi kuulda, kui nad minu poole pöörduvad. Läksin jälle apteeki ja ostsin kõrvatilgad, kuigi tundus, et asi on nii hull, et ilmselt tuleb panna arstile aeg ja vaadata, kuidas nad saavad kõrva ära puhastada.

Samal ajal ikkagi panin tublisti juhendi järgi õli kõrva ja kolmandal päeval järsku lõi kõrva uuesti lahti. Tunne oli nii veider, olin kuidagi selle pooliku kuulmisega  juba uimaseks muutunud. Veidram oli keskenduda, kuna igasugune suhtlus võttis mult energiat. Mitut asja korraga kuulata, nagu näiteks kellegi jutt ja raadiost muusikat, oli täiesti talumatu.

Nüüd jään ilmselt igaks juhuks kõrvaõli kasutama regulaarselt korra kuus või kuidas vaja on, kuna olen kuulnud ka õudukaid, kuidas neil, kes üldse midagi ette ei võta võib rõhu all lisaks peavalule ka muid jamasid juhtuda. Mõtlesin ka, et kas see, et mul tuulega hakkavad kõrvad jubedalt valutama on sellega seotud. Huvitav, millest see tuleb, et osadel need kõrvad sedasi lukku lähevad? Oli see tõesti vaid see kunagine kõrvatropi teema või siis see, et ma pead pesen vahel vannis nii, et vett läheb palju kõrva?

Igatahes minu loo moraal on see, et ärge surkige vatitíkkudega kõrva ja kui on kalduvus kõrvadel lukku minna, siis võib-olla tahad ka vaadata endale mingi mõnusa naturaalse õli, mida aeg-ajalt kõrva kallata.