TFW 2010 viimase päeva moeshowdFoto: Erlend Staub
Ilu ja mood
20. oktoober 2019, 20:07

TFW | GALERII | Moenädala viimane päev tõi lavale julgeid ideid, nõidusliku disaini ja särava peomelu (1)

Tallinn Fashion Weeki viimane päev tõi publiku ette kolm eripalgelist etendust. Esimesena astusid lavale Perit Muuga ja Tauri Västrik, kelle kollektsioonid on ammutanud insipiratsiooni laiematest ühiskondlikest teemadest. Neile järgnesid naiselikkust ja salapärasust käsitlevad Natali Õnnis ja NYMF ning päev kulmineerus Tallinn Dollsi suure sünnipäevamölluga.
TFW 2010 viimase päeva moeshowd Foto: Erlend Staub


Perit Muuga kollektsioon on tõukunud päevakajalistest globaalprobleemidest ning seetõttu sünge alatooniga, viidates disainerile tunnetusele ühiskonnas valitsevast problemaatilisest olukorrast. Värvid on valdavalt tumedad, kuhu sekka on eksinud üksikuid kirkamaid aktsente. Varasemat loomamustrid on asendunud seekord efektsete inimeste- ja ajalehepiltidega kangastega. Lõiked on Muugale omaselt lihtsad, kuid mõjuvad - leidub nii suuri vorme ja huvitavaid siluette. Rõivad varieeruvad igapäevastest kuni pidulike galakleitideni. Taas tuleb esitlusele ka neli meesterõivaste komplekti. Aksessuaaridena on kollektsioonis pilkupüüdvad peakatted, käekotid ja ehted.

TFW 2010 viimase päeva moeshowd Foto: Erlend Staub


Aalto ülikooli disainitudeng Tauri Västrik tõi oma TFW debüüdi raames lavale kudumikollektsiooni, mis on algselt inspiratsiooni saanud sooneutraalsusest, ajastu meenutustest ja 90-ndate nostalgilistest laste rõivastusest. Antud kontseptsioon põimib mõtted arutelust, kus inimene kui indiviid ühiskonna ja kultuuri mõjutuste läbi on konstrueeritud; mis vanuseperioodis sugu ja selle roll on formeerumas. Moekollektsioon põimib sünteesi tööstuse ja käsitöö vahel - nimelt koosneb see Saksamaal tööstuslikult toodetud kudumitest ja Eestis käsitsi valmistatud mohäärkudumitest. Moesõu on mõtteline jätk 16. septembril Milanos toimunud Västriku moekollektsiooni esitlusele Mittelmoda nimelisel konkursil.



Natali Õnnise uus kollektsioon hingestab ehtsat naiselikkust, mis peitub õrnas ja lendlevas siluetis ja milles on kergelt tajutav, mõtlik nukrus. Kollektsiooni loomisel kasutati tänavuse sügise trendikaid elemente – ruudulised mustrid tartan ja glenurquhart check, monokroomsed toonid, pealistaskud ja 1970. aastate ajakirjadest leitud motiivid. Põhiosa moodustavad sini-rohelise tartan mustriga lühendatud ülesuuruses villased mantlid ning siidimaalingutega kleidid, mis toonitud ehedate ja puhaste värvidega – lilla, punane, roheline, sinine, helesinine – mida omakorda on  tasakaalustatud rahulikuma beeži, halli ja mustaga.

13 aastat tegutsenud NYMFi disainer Triin Kärblane tõi TFWl lavale salapärase kollektsiooi nimega "Portaal", mis sõlmib kokku sillerdava ebamaisuse kõige maisemate elementidega, ühendades feminiinse pehmuse ja voolavuse maskuliinse jõuga. Disainer ei soovi riiete vormilisi külgi reeta, kuid kollektsioon tegeleb igavikuliste ja eksistentsiaalsete teemadega, olles teejuhiks nähtamatu ja nähtava, reaalse ja illusoorse vahel. Oma loomingu eesmärgiks seab ta ülima harmoonia ja terviklikkuse tunnetuse jagamist.

10. sünnipäeva tähistav moemaja Tallinn Dolls tõi lavale kolm erinevat kava. Telesaates “Moeloojad” osalenud skandaalitar Anu Saagim, youtuber Hensugusta ning muusikud Ott Lepland ja Lenna Kuurmaa esitlesid teleekraanil valminud kollektsioone.

TFW 2010 viimase päeva moeshowd Foto: Erlend Staub

Sellele järgnes uue programmi TD Young Talent etendus, kus tutvustati noori moemaailma talente. Disainer Karl Joonas Alamaa esitles oma esimest ready-to-wear kollektsiooni, mis tegeleb samuti sootemaatikaga, olles üles ehitatud valdavalt unisex lõigetel põhinevatele rõivastele. “Rõivad peaks tänapäeval väljendama vabadust, mitte vanu piiranguid. Nad on kui sisemise vabaduse välised edasiandjad,” leiab Alamaa.

TFW 2010 viimase päeva moeshowd Foto: Erlend Staub

Punkti pani Tallinn Dollsi sünnipäevakollektsioon, mis on autori Mari Martini sõnul inspireeritud sünnipäevameeleolust ja võtab kokku moemaja senise teekonna. “Lipsud lähevad aina suuremaks ja teekond liigub aina enam helguse ja tähtede poole,” lisab Martin.

TFW 2010 viimase päeva moeshowd Foto: Erlend Staub

Vaata suurt moegaleriid!