Võrumaal asuv Nopri talu avas seitsme tärniga nutilaudaFoto: Silja Paavle
Inimesed
11. oktoober 2019, 19:25

GALERII | Võrumaal asuv Nopri talu avas seitsme tärniga nutilauda (9)

„Sööt, vesi, valgus, õhk, rahu, piisav ruum ja Nopri pere – kõik on siin farmis olemas,“ loetles Nopri talu peremees Tiit Niilo täna uue nutilauda avamisel üles kõik olulise, mistõttu on farmi ukse kohal seitse tärni.

Uue farmihoone avamise üks Eesmärk on toota Eesti puhtaimat piima ning jõuda aasta pikima laktatsiooniperioodiga karja kasvatajaks. Hoonesse investeeriti 1,5 miljonit eurot, sina mahub mitusada looma. Farmi rekonstrueerimisega on kõik tingimused Eesti puhtaima piima tootmiseks loodud.

Praegu on Nopri talu laut Eestis kaasaegseima tehnoloogia ja tarkvaraga farm. Kogu toimuvat alates looma toitmisest ning lõpetades sõnniku laudast väljasaamisega juhib arvuti. Kontrolli all on ka lauda neli lüpsirobotit, iga lüpsi järel on võimalik iga lehma piima analüüsida ning teha puhtama piima saamiseks veel paremaid otsuseid.

Lauda avas Niilode pere ühes maaeluminister Mart Järvikuga. Niilode pere moodustab 30 liikmelisest farmimeeskonnast üsna suure osa, Kärinä küla maadel toimetatakse juba kaheksandat põlve.

Piilu puhast loodust ja tervislikku toitumist väärtustava talu farmihoonet, tootmisruume, kaupa ning uue farmihoone avamismelu juuresolevast galeriist.