Puder lasteleFoto: Toidutarele saadetud pilt
Toiduuudised
9. oktoober 2019, 14:32

HEAD PUDRUPÄEVA! Eestlased söövad rohkem putru kui viis aastat tagasi (1)

10. oktoobril algab rahvusvahelise pudrupäeva puhul paljudes koolides õppetöö erilise hommikuga, kus räägitakse teraviljatoitude kasulikkusest, arutletakse tasakaalustatud toitumisvalikute üle ning loomulikult süüakse putru. 

Lisaks toimub kogu oktoobrikuu vältel Eesti koolides pudruprogramm, millega on oodatud liituma kõik 1.–8. klasside õpilased, kes koos õpetajaga saavad katsetada erinevaid teraviljatoidu retsepte, eelistatult putrusid, ja leiutada igaüks enda oma. Võitjaklass selgub loosi tulemusena 23. oktoobril ja saab auhinnaks meeleoluka õhtu koos armastatud Eesti staaridega Tallinnas Solarise Vapianos 31. oktoobril.

Rahvusvahelise pudrupäeva puhul jagame teiega mõningaid huvitavaid fakte:

  • Kaerahelbed olid ühed esimestest teraviljadest, mida inimesed iidses Hiinas õppisid kasvatama juba 7000 aastat eKr. Muistsed kreeklased olid aga teadaolevalt esimesed, kes hakkasid valmistama kaerast putru.
  • Pudruhelbeid valides tasub eelistada täisterahelbeid nende suurema kiudainesisalduse tõttu. Mitmed helbesegudki võivad sisaldada väga suures koguses kasulikke kiudaineid ja aitavad nii toiduvalikut mitmekesistada.
  • Teraviljahelbed sisaldavad palju süsivesikuid, seejuures peaks 50-60% täiskasvanute ja üle kahe aasta vanuste laste toiduenergiast tulema just teraviljadest, mis on organismi põhiliseks energiaallikaks.
  • Eestlaste lemmikhelbed on erinevate turu-uuringute andmetel täistera kaerahelbed, mis sisaldavad 100 grammi helveste kohta keskmiselt 10 g kiudaineid.
  • Süües väikese kausitäie (28 g) jagu täisterahelbeid päevas, väheneb tõenäosus surra südamehaigustesse 9 protsenti, näitab 2015. aastal Ameerikas läbi viidud uuring.
  • Sama uuringu järgi on noortel, kes söövad regulaarselt kaeratooteid, 50% väiksem tõenäosus kalduda ülekaalulisusele.
  • Soomes läbi viidud uuringu kohaselt võib varajane kaerahelveste lisamine väikelaste menüüsse aidata ennetada püsiva astma väljakujunemise lastel ja noortel.
  • 500-grammises pudru tegemiseks mõeldud kaerahelveste pakis on keskmiselt 26 000 kaerahelvest.
  • Eestlased söövad praegu rohkem putru kui näiteks 5-6 aastat tagasi: kui 2013. aastal osteti teraviljahelbeid Eestis ühes kuus keskmiselt 213 tonni, siis 2017. aastal keskmiselt 251 tonni. Pudru söömise kasvava trendi taga on ühelt poolt suurem teadlikkus selle tervislikkusest, teisalt on täna valikus erakordselt palju pudruhelbeid.
  • Pudruhelvestest ei pea ainult putru keetma. Nad sobivad väga hästi ka smuutidesse lisamiseks, nendest saab müslit teha, liha paneerida või muid meelepäraseid roogi valmistada.