Foto: Daisy Lappard
Blogid
6. oktoober 2019, 15:03

MARILYN JURMANI BLOGI | Sain kümneid kirju tüdrukutelt, keda oli ära kasutatud ja vägistatud (27)

Kui te veel mäletate, siis aasta alguses sattusin teemasse, kus mingid kutid (kelle nimed ma jätsin anonüümseks) rääkisid messengeris väga rõvedasti alaealistest 13-14aastastest tüdrukutest. Põhilised teemad olid, et oleks võimalikult palju alkoholi ja et kindlasti saaks selle suurte inimeste asjaga tegeleda.

Peale seda, kui ma seda vestlust oma 14aastasele õele näitasin ja ta mulle ütles, et jajah, nii noored räägivadki ja ilmselt teevad lihtsalt lolli nalja, otsustasin ma seda lugu jagada Instagrammis.

Tegelik lugu algas alles peale seda – see poiste nalja või mitte naljaga tehtud rõvetsev vestlus oli lihtsalt jäämäe tipp, nagu öeldakse. Peale seda hakkasid mulle kümned, kui mitte sajad noored tüdrukud ja ka naised kirjutama oma lapsepõlvest ja ka täiskasvanu elust, kus neid on vägistatud, ära kasutatud, kiusatud jne. Mitmed kirjutasid, et nad ei ole seda kunagi kellelegi rääkinud ja tahtsid oma loo ära rääkida. Nad tahtsid lihtsalt jagada seda, mis nendega oli juhtunud.

Mitu kuud ma vastasin kirjadele, sain kokku politseiga ja sotsiaalameti inimestega. Ma käisin kevadel andmas väikesi loenguid depressioonist ja sellest, kuidas enda eest seista. Kujunes välja hashtag #eionei.

Nüüd oli suvi vahel ja algas kool, mis kõigi jaoks ei ole alati tore asi, mida nad on oodanud ja kuhu nad tahavad minna. See pani mind mõtlema, et see kampaania #eionei ei ole ju lihtsalt kampaania. Osade inimeste jaoks on see päris elu, millega nad peavad tegelema võibolla iga päev. Ja ma tundsin, et ma tahan luua mingi platvormi, kus need noored tunneksid, et vaatamata sellele, et ma sellest enda isiklikul profiilil pidevalt ei räägi, siis on olemas koht, kus nad saavad tulla ja jagada ja rääkida ja tuge leida.

Seega lõingi Instagrammi uue koha @hashtag_eionei, kuhu on juba hakanud tulema uusi kirju ja lugusid noortelt. Eriliselt puudutasid mind kaks lugu.

Foto: https://www.instagram.com/marilynjurman

Esimene puudutab eelmisel aastal internetis ahistamise alla sattunud tõdrukut, kes kirjutas, et temaga juhtus sarnane asi uuesti. Aga seekord, kuna ta oli #eionei lugusid lugenud, siis ta leidis endas kohe julguse sellest emale rääkida. Ta tundis ära, et ei ole okei, kuidas temaga internetis räägiti. Nad pöördusid politseisse ja said sealt koheselt tuge ning ahistamine lõppes.

Teine lugu oli tüdrukust, kes otsustas enda profiilil samuti jagada punast ringi, mis on #eionei pildiks, et teistele öelda, et ta toetab seda liikumist. Seda muide saad sina ka teha, jaga punast ringi enda profiilil koos hashtagiga #eionei. Selle jagamisega on aga selline lugu, et kellel on soovi, saab ka rääkida oma loo. Näiteks minu lugu on SIIN.

Tüdruk mõtles, et tahab ka oma lugu jagada,aga  kuna tema lugu oli väga valus, otsustas ta, et tahab selle loo ka oma klassile rääkida. Ta ongi nii tugev ja imetlusväärne tüdruk, et rääkis oma loo klassile, mille peale klassikaaslased tulid teda kallistama ja paar tüdrukut jagasid temaga sarnaseid lugusid.

Ma tahaks väga loota, et see platvorm võiks noortele anda selle teadmise, et nad ei ole üksi ja, et nad teaksid, et on okey küsida abi, kui nendega midagi sellist juhtunud on.