Tippkokk Hardi NurmineFoto: Vitali Gavrilin
Inimesed
1. oktoober 2019, 14:11

Tippkokk Hardi Nurmine: jogurtit kamaga pakkudes küsib mõni laps, kes pani liiva mu jogurti sisse (1)

Eestlaste südametesse end kokanud Hardi Nurmine räägib intervjuus, kuidas piimatooted on kokanduses asendamatud ning üks tervislikumaid ja lihtsamini lapsele pakutavaid söögipooliseid.

Missugused on hetketrendid kokanduses?

Kokanduses on praegu toimumas päris mitu liikumissuunda. Endiselt kogub populaarsust kohaliku päritoluga tooraine. Seetõttu on palju tagasi tulemas hapendamist ja kääritamist, et säilitada kodumaist ja teadaoleva päritoluga toitu ka hooajaväliselt.

Kindlasti on rohkem liikvel eridieete ja nõudmisi. Klientide teadlikkus toitainetest on tõusmas ning kokad peavad palju juurde õppima, et kliendist aru saada ja nende soovidega ühte sammu astuda.

Mis on põhilised toiduained, mida kokana oma töös tavaliselt kasutad?

Oma töös puutun kokku väga paljude erinevate toiduainetega. Põhiliselt meeldib mulle kasutada erinevaid juurvilju ja puuvilju. Piimatoodetest ei saa ka kuidagi mööda. Võiga praetud kala ja võiga tehtud küpsetis maitseb paremini kui miski muu.

Kodukokanduses on piimatooted küllaltki asendamatud. Kui palju kasutatakse neid aga tipp-kokanduses toitude valmistamisel?

Piimatooteid kasutatakse tippkokanduses väga palju. Kokk ja/või restoran eristub teistest mitte toorainete valiku, vaid nende kvaliteedi poolest ning millise rafineeritud tehnikaga ta neid ette võtab. Paljud jätkusuutliku maailmavaatega kokad eelistavad valmistada oma piimatooteid värskest piimast ise. See on suur töö ja nõuab väga head oskust.

Piimatooted pole seejuures olulised mitte üksnes kokanduses, vaid on osa normaalsest toitumisest ning peaksid igal juhul kuuluma meie toidulauale. Ka toitlustuses on ilma piimatoodeteta väga raske hakkama saada. Neid tarvitatakse ju igas köögis üle maailma.

Kui piimatooted peaksid kuuluma kõigi toidulauale, siis kui olulisel kohal on need Sinu peres?

Mul on külmkapis alati olemas või, juust, kodujuust, maitsestamata jogurt, keefir ja piim.  Hommikuks söön tihti kama jogurti ja puuviljapüreega. Keefirit ja jogurtit kasutame kodus smuutide valmistamiseks. Kodujuustu sööme põhimõtteliselt otse pakist. Minu laps sööb samuti väga hea meelega kodujuustu, leiva peale paneb võid ja joob piima.

Lastest rääkides, siis olles olnud tütrega kodus, oled kindlasti näinud, mis talle maitseb või ei maitse, täidab kõhtu või tekitab juba tunni aja pärast jonni. On sul vanematele soovitusi?

Lapsevanemana on minu ülesanne tagada oma lapsele normaalne söögilaud. See tähendab, et seal on esindatud kõik toituainegrupidl, mis on vajalikud inimorganismi normaalseks talitluseks. Ehk siis küsimus pole mul kunagi olnud, mis talle maisteb, vaid kuidas teha hea ja kasulik kraam talle maitsvaks.

Piimatooted maitsevad vist küll igale lapsele. Samas ei hoia need eraldi kõhtu täis, alati tuleb midagi lisada. Näiteks kaerahelbepuder piima ja võiga valmistatult ei tohiks kellelegi võõras olla. Piimaga valmistatakse kõiki erinevaid teraviljasid, sealhulgas ka tatart. Lastele piimatoodete söötmisel tavaliselt probleeme pole. Kuigi keefirit või jogurtit kamaga pakkudes küsib mõni laps, kes pani liiva mu jogurti sisse.

Kuidas teha siis lapsele n-ö mittemaitsev toit apetiitseks?

Lapsele peab pakkuma kõiki toiduained ja seda eelarvamuste vabalt. Laps peaks ise otsustama, kas talle maitseb või mitte. Kui vanem näiteks brokolit talle nina krimpsutades suhu topib või kasutab laused, et „ah, see sulle niikuinii ei maitse“, siis on see tõesti võimatu.

Lastele meeldivad toidud pigem eraldi kui kokku segatult. Näiteks, kui on valida, kas teha kurgi-tomati-kodujuustu salat, siis lapse taldrikule on parem panna kurk ja tomat ja kodujuust eraldi – siis ta sööb neid kindlamalt. Palju maitsed on lastele uued ja nauditavad, kuid nad tahavad neid proovida puhtal kujul. Maitsed nõuavad harjumist, isegi tavalise värske kurgi oma.

Ütlesid, et piimatooted maitsevad pea igale lapsele. Mis on siis Sinu pere lemmik?

Siin pole vaja pikemalt mõelda, see toode on vaieldamatult jäätis!