Mehelik mees hoolib oma tervisest ja heaolust.Foto: Brooke Cagle/Unsplash
Nipid
24. september 2019, 14:37

MEHED VORMI | Erik Orgu 10 nõuannet, kuidas olla terve, tugev ja mehelik! (1)

Mul on sulle kümme head nõuannet, et olla terve, tugev ja mehelik! Samas sa ju tead, et ainuüksi nende lugemine ei muuda su edasisi kuid paremaks. Pead need nipid ka ellu rakendama, kui oled lugemise lõpetanud.

1. Kontrolli arsti juures oma tervisenäitajaid
Arsti juures käimine on paljudele meestele vastumeelne kahel põhjusel. Esiteks arvame, et oleme raudmehed, teiseks on hirm selle ees, et saame teada: me polegi raudmehed. Mees, ära riski ega looda, et kui midagi avastatakse, saad selle raviga korda. Parim ravi on ennetus! Võta enda südameasjaks vähemalt kord aastas teha oma tervisele põhjalik audit. Naised, tean, et see pole kerge, aga viige oma kallis meesterahvas aeg-ajalt tervisekontrolli.

2. Loobu tubakatoodetest
Paljud mehed arvavad, et suitsetamine on mehelik või siis mitte nii kahjulik kui räägitakse. Mõlemad arvamused on valed! Mina arvan, et mehelik on see, kui suudad üle olla pisikesest sigaretist. Usun, et saad hakkama, sest oled tugev mees! Kahjutu pole see aga kindlasti – mu isa suri suitsetamise tagajärjel! Pealegi, enamikule naistele ei meeldi pläruga mees.

Õige mehe toidulaual on juur-, köögi- ja puuviljad, tervislikud teraviljad ja liha. Foto: Nordwood Themes/Unsplash

3. Toitu tervislikult
Õige mehe toidulaual on juur-, köögi- ja puuviljad, tervislikud teraviljad ja liha. Jäta kõrvale saiakesed, maiustused, krõpsud ja limonaad, sest need ei anna sulle jõudu ega vitaalsust, vaid ainult röövivad seda sinult.

4. Keha on loodud liikuma
Ükskõik milline on su aktiivsustase praegu, tõsta seda (välja arvatud juhul, kui sa oled juba tõsine treenija). Kui oled tugitoolisportlane, hakka jalutama! Kui oled jalutaja, hakka sörkima! Võta endale eesmärgiks teha nädalas kaks tundi trenni. Kui sa ei tea, mida teha, võta appi treener või kogenud harrastaja, et end mitte vigastada.

5. Kaota liigsed kilod
Liigse kaalu kaotamisega kaasnevad mitmed hüved, näiteks langeb südame-veresoonkonnahaiguste risk ja taandub diabeedioht. Liigsed kilod saad maha lihtsalt – tee nii, nagu soovitasin kolmandas punktis. Kui oled vabanenud mõnest liigsest kilost, seisa hea selle eest, et hoiad neid ka tulevikus eemal.

Erik Orgu soovitab meestel oma aktiivsustaset ühe pügala võrra tõsta - tulemuseks ikka parem tervis ja hea enesetunne! Foto: Cihan Soysakal/Unsplash

6. Loobu alkoholist
Tee proovi ja vaata, mis juhtub juba mõne päeva jooksul, mil oled jätnud õhtul õlle joomata. Mis siin ikka salatseda, järgnevad päevad on paremad ja aktiivsemad. Arvan, et see on hea diil saada mõne tunni purjusoleku vastu üle kümne tunni head enesetunnet. Sa ei taha ju olla mees, kes halab (kasvõi mõttes salamisi), kui halb tal on!

7. Kui sul on stress, leia sellele lahendus
Paljud inimesed ei tea, et stressi leevenduseks sobib kõige paremini lahenduse leidmine murele, mitte tablett või muu mürk kehale. Vaata tõele näkku ja võta midagi ette, et olukorda paremaks muuta. Sina oled oma elu arhitekt! Kujunda see selliseks, nagu sulle meeldib – pole mõtet ennast haigeks stressata.

8. Hoia sooje suhteid lähedastega
Oled kindlasti kuulnud, et jagatud rõõm on suurem. See vastab absoluutselt tõele. Valmista lähedastele heameelt ja võid kindel olla, et ka sul endal hakkab parem. Kui nad samaga vastavad, muutub enesetunne veel paremaks. Selles positiivses lumepallis tahab olla iga inimene.

Head suhted lähedastega on mehe tervise seisukohalt väga olulised! Foto: Kyle Bearden/Unsplash

9. Puhka ennast korralikult välja
Olen kindel, et tead, mis vahe on nendel hommikutel, kui oled öösel hästi ja piisavalt maganud, võrreldes nende hommikutega, mis järgnevad halva või liiga vähese unega öödele. Võta endale eesmärgiks magada igal ööl vähemalt seitse tundi. Heale unele aitavad kaasa füüsiline aktiivsus ja tervislik toit. Und pärsivad ebatervislik söök ja alkohol.

10. Mine massaaži
Kui su keha on pinges, on tõenäoliselt pinges ka su meeled. Sind võib vaevata ka sundasendist tingitud tuim valu, mis sind taustal pidevalt häirib ja ärritab. Mine spordimassaaži ja sul on pärast märksa kergem olla. Paljud ei käi massaažis, sest nad ei tea, kui hästi see mõjub, või on see lihtsalt ununenud.