Šokolaadikook mustadest ubadest Foto: Mari-Liis Ilover
Toiduuudised
22. september 2020, 14:22

Lugu ilmus esmakordselt 12.09.20.19

SOBILIK KA ERIK ORGULE: 7 peaaegu patuvaba maiust, mida ei pea paluma pruudil ilmarahva eest peita (7)

Pole midagi kurvemat kui salasöömine. Toit on rõõm, mida tuleks just teistega jagada – kusjuures nii saad söönuks ka vaimselt ning koormad kõhtu vähem. Pakume siinkohal välja seitse maiust, mille kolmanda portsjoni söömist ei peaks avalikkuse või kallima ees häbenema. 

Siiski tuletame meelde, et nullkaloreid ei ole olemas ning kogustest sõltub väga palju. Need on küll retseptid, mida saab rahumeeli portsu-paar süüa, ent liialdades mõjuvad ka need kaalule halvavalt või kosutavalt. 

Klikka retseptil: Šokolaadikook mustadest ubadest 

Šokolaadikook mustadest ubadest Foto: Mari-Liis Ilover

Jahu-, rasva- ja valge suhkru vaba kook on pealtnäha ja maitselt täiesti tavaline šokolaadikook, ainult et peidab saledat saladust, milleks on üllatuslikult oad! Espresso võid asendada 1 tl lahustuva kohvi pulbriga.

Klikka retseptil: Kodujuustukook vaarikatega (musta leiva põhjal) 

Kodujuustukook vaarikatega (musta leiva põhjal) Foto: Jaan Heinmaa

Must leib on tervislik põnev vaheldus küpsistest või muretainast koogipõhjale ja tõstab mahedat täidist suurepäraselt esile. Vali leib, milles on vähem suhkrut, nii saad eriti tervisliku maiuse!

Klikka retseptil: Kaerapannkoogid banaaniga 

Kaerapannkoogid banaaniga Foto: Britt Paju

Magusad banaanipannkoogid sisaldavad võrreldes tavaliste pannkookidega rohkem toit- ja kiudaineid ning tänu munadele ja kaerale ka korraliku annuse valke.

Klikka retseptil: Suhkruvaba porgandikook 

Suhkruvaba porgandikook Foto: Eva Pärtel

Kõlab uskumatult, kuid ka ilma suhkruta on võimalik teha kooki, mis on maitselt magus! Sellele suhkruvabale porgandikoogile annavad magusa meki 200 g pehmeid datleid.

Klikka retseptil: Peaaegu patuvabad kaerakakukesed 

Peaaegu patuvabad kaerakakukesed Foto: Martin Ahven

Kaeraküpsised on lapsepõlvest teada kui paras kaloripomm – kogu see suhkur ja või nullisid täielikult herkulo tervistava mõju. Ent viimaseid annab asendada ning palake muutub lisaks tervislikkusele veelgi maitsvamaks. 

Klikka retseptil: Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook 

Plaadikook Foto: Martin Ahven

See kook on olnud väga menukas nii kontoris kui ka lasteaias. See on ka hea moodus panna lapsed köögivilju sööma – kõrvitsa annab suurepäraselt asendada nii kaalika, bataadi kui ka porgandiga. Väga hea tervislik ning toitev hommikueine või vahepala vanusest sõltumata!

Klikka retseptil: Lahja apelsini-tiramisu 

Tiramisul on asjata patuselt rasvase magustoidu kuulsus. Kui koostisosasid nutikalt kärpida ning asendada, saab vaat et tervisliku ja C-vitamiinist pakatava maiuse.