Perekond LungedFoto: Aldo Luud
Inimesed
2. september 2019, 08:52

Inga Lunge: huvitaval kombel kibeleb kooli hoopis Nora Anni 15aastane vend (18)

„Kuna Karlova kool on juba mõned aastad ainult põhikool, ongi sattunud nii, et üks lastest läheb lõpuklassi ja teine esimesse. Kui vahepeal suurt tüli majja ei tule, siis loodan, et vanem vend Rasmus võtab väikese Nora käe kõrvale ja nad saavad esimese septembri aktusel koos istekohtadele jalutada,“ räägib Inga Lunge, kelle tütar Nora Ann alustas pühapäeval kooliteed. 

Tartu Karlova kooli kasuks räägib ka fakt, et see on Lungede kodule lähim. „Meie kodust on kooli jalutada – kui venitada – viis minutit. Mul on selge arvamus, et lastel võikski terve põhikooli aja olla koolis käimine hästi mugav, turvaline ja kodu lähedal. Tallinnas on seda muidugi keerulisem korraldada – mäletan isegi oma kooliajast, et said sõidetud tohutuid maid, kas või Viimsi tagaosast kesklinna. Kuid ideaalis võiks kool olla kodule hästi lähedal ja lapsele mõnus minna. Õnneks on Tartus seda võimalik nii korraldada,“ räägib Inga.

Tütar alustab kooliteed muusikakallakuga klassis. „See sobis meile imehästi, sest Noral on muusikalist annet,“ rõõmustab Lunge.

Inga sõnul oli veel teisipäeva hommikul laua peal nimekiri, mida on Norale veel tarvis kooli jaoks osta. „Loomulikult sai Nora lasteaia lõpuks juba endale suurepärase koolikoti ja isegi käekella, mis võib-olla polegi enam nii tavaline, sest kõik vaatavad kellaaega telefonist. Telefoni tal muide veel polegi,“ ütleb ta.

Kooli ootab hoopis 15aastane vend

Nora Ann käis ka eelkoolis. „Karlova kool pakkus möödunud aastal tulevastele õpilastele eelkooli võimalust. Tean, et lasteaiast suunatakse eelkooli, kui laps vajab veidi aitamist või kui ainult lasteaiaprogrammist ei piisa. Kuid niipea, kui Nora sellest võimalusest kuulis, ütles ta, et temal on vaja sinna minna. Kui midagi kuskil pakutakse, siis tema ei taha sellest ilma jääda. Käisimegi siis juba möödunud aastal kooliga tutvumas ja tundus, et Norale väga meeldis.“

Algavaks kooliaastaks tehakse ettevalmistusi ka kodus, kuid Lunge sõnul toimub see pigem alateadlikult. „Ikka loeme ja kirjutame, aga mitte kohustuslikus korras. Mulle tundub, et tüdrukud on ise hoolsamad ja usinamad harjutama. Praegu tundub küll, et kõik läheb loomulikku rada.“

Inga tõdeb, et ei saa veel täpselt aru, kas tütar ootab kooli minemist. „Arvan, et ta ei tea veel täpselt, mida oodata. Huvitaval kombel kibeleb kooli hoopis 15aastane Rasmus, kes räägib juba kuu aega, et kool võiks alata. Ilmselt on tal rohkem põnevust, sest tal on viimane aasta. Kuna nende klass on hästi vahva ja ühtehoidev, on igatsus väga suur. Õnneks on samamoodi ka Noral – mitmed rühmakaaslased lasteaiast on samasse klassi sattunud, nii et sõbrad ootavad ees ja tulevad ka uued juurde,“ rõõmustab ta.