Taylor Swift Foto: AP/Scanpix
Inimesed
25. august 2019, 14:00

KÄTTEMAKS: Taylor Swift lindistab oma vanad plaadid uuesti (6)

Taylor Swifti uus plaat "Lover" on ilmselge armuavaldus tema uusimale kallimale, filmist "Soosik" tuntud briti näitlejale Joe Alwynile. Kuid nüüd seisab lauljataril ees suur töö - oma varasemate albumite uuesti lindistamine.

Mullu Universal Musicuga ühinenud Taylor paljastas juunis, et tema eelmine plaadifirma Big Machine Records müüs tema teadmata maha tema varasemate salvestiste master-lindid. Big Machine'i uus omanik on Justin Bieberi, Ariana Grande ja Demi Lovato mänedžerina tuntud Scooter Braun.

Swift ei salli Brauni silmaotsaski: ta on süüdistanud impressaariot, kes on tegutsenud ka Kanye Westi mänedžerina, lakkamatus ja manipuleerivas tagakiusamises. Nüüd aga kuuluvad endise teinitähe varasemad master'id Braunile. Lauljatari pole oma varasema loomingu kasutamise üle sõnaõigust. Universal Musicuga sõlmis Swift lepingu vaid tingimusel, et tema uue muusika master'id kuuluvad mitte plaadifirmale, vaid talle endale. Ta heidab Big Machine'i juhile Scott Borchettale ette, et too ei pakkunud talle võimalust master'eid ise ära osta, vaid parsendas need Braunile.

Nüüd kuulutas Taylor, et lindistab oma esimese kuue albumi laulud uuesti. Nii kuuluksid uute versioonide õigused talle. 

BBC Newsi teatel saab Taylor lindistustöö kallale asuda järgmise aasta lõpus - siis lubab seda tema leping. 

The Guardian märgib, et teisedki artistid on sarnastel põhjustel oma muusikat uuesti lindistanud. Näiteks keelas ansambel Def Leppard 2012. aastal Universalil kasutada oma muusikat muuks kui füüsiliste plaatide väljaandmiseks. Rokkarid hakkasid oma vanu hitte uuesti salvestama, et neid digitaalsel kujul ja voogedastusel levitada.

Briti leht seab Swifti kättemaksuaktsiooni mõttekuse siiski kahtluse alla. "Switf lindistas oma debüütalbumi 16aastaselt ja ta kõlab neis lauludes 16aastasena; kui 29aastane Swift peaks need laulud noot-noodilt uuesti lindistama, ei suudaks ta uuesti esile manada seda plikalikkust, mis tema debüüdi võluvaks muutis."