Juta PiirlaidFoto: Eesti Kunstnikeliit
Eesti uudised
14. august 2019, 13:05

Suri moelooja ja õppejõud Juta Piirlaid (1)

Pühapäeval lahkus meie seast moelooja ja õppejõud Juta Piirlaid (6. jaanuar 1951 – 11. august 2019).

On lahkunud alati rõõmsatujuline, oma vaimsuse ja elukogemusega kaaslasi toetav, loomelennukas erialakaaslane.

Juta Piirlaidi kunstnikutee sai alguse Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis, mille ta 1975. aastal lõpetas. Õpitud moeeriala sai rakenduse kombinaadis ARS tiraažiteostajana, kostüümikunstnikuna Vene Draamateatris ja vabakutselise kunstnikuna.

Moeloojanärv leidis väljenduse eelkõige maalitud siidist, trüki- ja eksperimentaalsetes tehnikates kangastest autorikollektsioonides, millega ta alates 1983. aastast esines ülevaate- ja grupinäitusel. Esimene isikunäitus 1985. aastal tõi välja tekstiilimaali ja siiditrüki moekunstiga ühendamise erinevad võimalused. 

Moeharidusele lisaks lõpetas Juta Tallinna Pedagoogikaülikooli kasvatusteaduste teaduskonna magistriõppe ja Tallinna Ülikooli kultuuriteaduskonna kunstiteraapia täiendõppe. Alates 1992. aastast töötas ta Tallinna Ülikooli Kunstide Instituudi tööõpetuse osakonnas, kus õpetas tarbekunsti ajalugu ning joonistamist, maalimist, disaini, stiiliõpetust ja eksperimentaalseid tekstiilitehnikaid. Õppejõuna korraldas ta üliõpilaste tööde näitusi ning avaldas mitmeid pedagoogikateaduse alaseid publikatsioone. Tema poolt Eesti etnograafia teema teoreetiline lahtimõtestamine on väärtuslik teadmine nii üliõpilastele kui huvilistele.

Aastaid väldanud võitlust kurnava haigusega ei reetnud mingil moel Juta alati säravad silmad ja viimaste moenäituste jaoks valminud erksa lahendusega mudelid. Ta lahkus rahuriiki lähedaste poolt hoituna.

Leinama jäävad abikaasa Andrus, tütred Esther ja Marja-Tiina ning poeg Mark, ning lapselapsed Leona, Rasmus ja Helin Maria. 

Ärasaatmine toimub laupäeval Püha Siimeoni ja Naisprohvet Hanna kirikus.

Avaliku kirjaga avaldasid kaastunnet Eesti Moekunstnike Ühendus, Eesti Kunstnike Liit, Eesti Kultuuriministeerium ja Eesti Kunstiakadeemia.