Kalamajas uut omanikku oodanud kanepitaimed.Foto: Kuvatõmmis Redditist
Krimi
6. august 2019, 15:10

Kalamaja elanikke tervitasid tänaval kanepitaimed. Politsei: andke neist meile teada (25)

Kuidas käituda, kui leiad tänavalt kanepitaime? Üks variant on proovida seda tarvitada ebaseaduslikul viisil, et teada saada, kas tegu oli narkootilist THCd sisaldava kanepiga või hariliku õlitaimega, nagu üks huviline väidetavalt ka tegi. Politsei sõnum on aga vastupidine: igast sellisest olukorrast tuleb kindlasti neid teavitada.

Sotsiaalmeedias Reddit jagati eile õhtul Tallinnas Kalamajas tehtud fotot, kus ilutsesid kolm taime ning käsitsi kirjutatud silt: „Kanep. Võta ja vii koju. Põhjaõis.“ Üks kasutaja väitis, et leidis taimed üles ja proovis järgi, kas neil ka mõju on. „Tundub et lihtsalt ilus potitaim, muud midagi,“ kostus hinnang. Ilmselt oli tegu tavalise õlikanepiga, milles THCd ei leidu. Sellegipoolest tasub tänavalt leitud taimedesse suhtuda ettevaatlikult, kuna Eestis on mõnuaineid sisaldav kanep ehk marihuaana keelatud.

„Tänavale jäetud kanepitaimed on kindlasti pigem kahtlustäratavad ning võiksid igas kodanikus tekitada soovi politseile neist teada anda,“ kommenteeris juhtumit Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Rait Pikaro. „Niisama kõnniteel uut omanikku ootavate taimede puhul on möödakäijal võimatu selgeks teha nende sort, veel vähem THC sisaldus, mistõttu võib nende kaasa võtmisega kaasneda uurimine ja ekspertiisid taimede pärituolu ning koostise kindlakstegemiseks.

Isegi kui taimede jagaja eesmärk on õilis ning ta annab ära nn tööstusliku kanepi taime, ei saa välisel vaatlusel selle tõepärasuses kindel olla. Niisamuti ei saa kunagi kindel olla tänaval vedeleva relvataolise eseme osas, kas tegemist on ohtliku relva või selle maketiga.“

Pikaro rõhutas, et isegi tööstuslikus kanepis võib teatud juhtudel THC sisaldus ületada 0,2 protsendi piiri, mis toob selle kasvatajale kaela juba pahandused. „Tööstusliku kanepi esteetilistel põhjustel kodus kasvatamise puhul peab arvestama võimalusega, et politsei tunneb teie tegevuse vastu kõrgendatud huvi. Kui leiad tänavalt kanepitaime, siis tasub sellest teatada hädaabinumbril 112,“ sõnas politseiniametnik.