Foto: Teet Malsroos
Poliitika
1. august 2019, 07:35

Taavi Aas istub miljonite otsas ja vaatab pealt, kuidas kaovad Narva töökohad (18)

Sel nädalal oma teise kvartali kasumit kokku võtva Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter teatas pressikonverentsil, et energiakriisi ja Ida-Virumaa töökohtade kadu aitaks leevendada niinimetatud statistikakaubandus – Eestis toodetud liigse taastuvenergia müümine teistele Euroopa Liidu riikidele, kes oma kvooti ise täis ei saa.

Eesti Energia kavatseb augustis CO2 kvoodi hinna tulevikku uuesti analüüsida ja kuu lõpuks otsustada, kas on vaja veel inimesi koondada või puhkusele saata, kuigi statistikakaubanduse abil ei peaks ettevõte üldse nii järske samme astuma. Selleks on vaja, et majandusminister Taavi Aas ja tema ministeerium võtaksid jalad päriselt kõhu alt välja ning suudaksid piltlikult öeldes ametnike sahtlisse kogunenud vekslid sularahaks vahetada.

Euroopa Liidus kehtivad praegu igale riigile 2020. aastale seatud taastuvenergia tootmise ja tarbimise osakaalu reeglid ning liidus on palju riike – muu hulgas Suurbritannia, Iirimaa, Holland, Taani –, kel pole õnnestunud elektrit tootes lubatud taastuvenergia taset saavutada ja kes on kvoodi täitmiseks huvitatud Eestis toodetud taastuvenergia ostmisest.

Majandusministeeriumi ametnikud kinnitavad, et viimasel kahel aastal on peetud mitmeid läbirääkimisi, kuid asjaga kursis inimeste sõnul võivadki ametnikud jääda tühja tuult tallama, kui majandusminister või valitsus nende selja taha ei astu, samas ei olnud majandusminister Taavi Aasal statistikakaubanduse teemal ette näidata ühtegi konkreetset kohtumist ega kõnelust.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.