Helen Kõpp ja tema tütar CarmenFoto: Stanislav Moshkov
Blogid
27. juuli 2019, 12:00

HELENI BEEBIBLOGI | Eestis on nii külmad suved, et isegi lahtiseid kingi ei saa kanda (51)

Eelmine suvi, kui Carmen sündis, oli hea ilm nagu tänavugi. Tohutult palav oli. Mina nimetan seda palavust mõnusaks soojuseks, sest ma ise olen päris suur külmavares. Tavaliselt mässin ma end paksu teki sisse ja panen villased sokid jalga. Isegi eelmise suve kuumaga sünnituslaual olles tundusid jalad nagu jääkuubikud ja vajasid villaseid sokke.

Jalad külmetavad mul kogu aeg. Seepärast kannan isegi suviti ketse. Ilus oleks muidugi, kui lahtiste varvastega suvised sandaalid jala otsas oleks, kuid minu jaoks ei ole tavaline Eesti suvi piisavalt kuum, et saaks paljaste varvastega olla. Õnneks olen teadlik, et saan siiski kanda suviseid kingi, millel on varbad kaetud, see veel hoiab mingitki õrna soojust mu külmades varvastes.

Lahtised kingad sobivad kuumalaine ajaks. Kuumalaine Eestis on minu mõistes normaalne ilm. Minu arvates võiks terve suvi üks suur kuumalaine olla, saaks siis lõpuks merre ka ujuma minna. Mõned aastakümned tagasi oli suvi soojem ja sai sageli meres käia. Ma küll arvasin, et ma kliimamuutustest oma blogis rääkima ei hakka, kuid pean siiski vajalikuks mainida, et mahedate suvede ning lumeta talvede põhjus on tegelikult globaalne kliimasoojenemine, ehk kliimamuutus.

Maal vahetuvad globaalsed suved ja talved. Viimane jääaeg ehk maakera talv lõppes meie planeedil 12 000 aastat tagasi. Sellest ajast on planeedi keskmine temperatuur ulatuslikult tõusnud, millega kaasneb ka ebastabiilsem kliima. Näiteks on seetõttu parasvöötmes tekkinud mahedamad suved ja lumeta porised talved. 

Eestil veab Golfi hoovuse tõttu - Eestiga samal laiuskraadil olevad alad pole nii mõnusalt soojad. See soe hoovus teeb meie riigi mõnusaks kohaks. On räägiut küll, et see hoovus võib kaduda, mis tähendaks palju külmemat kliimat meie aladel. Viimaste uudistega, mis puudutavad Golfi hoovust, pole ma kursis, aga loodame, et see püsib.

Maa suveaeg oli näiteks dinosauruste ajastul. Polnud jääkamakaid ega liustikke, kõik oli lopsakas ja liigirikas, mõnus ja soe. Jääaega seevastu iseloomustab kõrbete rohkus, planeedi suveajal kattuvad kõrbed ekvatoriaalse kliimavöötmega aladega.

Ehk siis lühidalt: globaalne kllimamuutus, ehk praegusel juhul planeedi keskmise temperatuuri tõus ja planeedi suveaja lähenemine toob kaasa mahedamad temperatuurid. See vastab mitmete inimeste nostalgilistele mõtisklustele, miks tekkis vanasti talvel ilus paks lumekiht ning termomeeter näitas mitukümmend kraadi külma ja miks olid suved lämbelt soojad ning valikut, millisesse veekokku ujuma minna, oli küllaga.

Praegu on suved tõesti jahedad ning talved sageli ilma lumeta. Aeg-ajalt esineb muidugi ka kuumalaineid, kuid temperatuuri ning ilmaolude ebastabiilsus on samuti põhjustatud globaalsest kliimamuutusest. Rohkem tugevaid kuumalaineid tekib siis, kui planeedi üldine temperatuur muutub. Samamoodi esineb ka orkaane ja muid hävitavaid ilmastikunähtuseid rohkem.

Eelnev oli mu eelmise nädala põnev mõtisklus, mis paljudele võib huvi pakkuda. Minule pakub see nii palju huvi, sest stabiilselt külmad talved ning kuumad suved tunduvad paremad kui pori ja lörtsiga vahelduvad märjad talved ning külmad, paari ükskiku kuumalainega suved. Oleks ju vägev, kui terve suvi oleks üks suur kuumalaine. 

Ehk siis jah, kliimamuutus on ilma veidi kehvemaks teinud. Teatud inimtegurid on seda ka mõjutanud, aga sellel teemal peaks pikemalt peatuma ning ma ei esita kindlat fakti inimtegurite suhtes.

Mina armastan sooja, Carmen aga külma

Kuigi ma ei tea, mida Carmen kuumadest suvedest arvab, olen ma kindel, et ta harjuks nendega ära, kuigi ta on laps, kellel on sageli väga palav. Kui ta sündis, öeldi mulle, et beebil peab olema alati üks kiht riideid rohkem seljas kui endal. 

Kuna ma olen teada-tuntud külmavares, on mul alati päris palju riideid seljas, mõnel tuulisel külmal suvepäeval isegi ka sall ümber. Pidasin teisi targaks ja ning panin Carmeni nende käsul riidesse, muidu äkki beebike külmub ära. Vaesel lapsel oli hoopis räigelt palav ning ma tegin endale uue reegli - minu lapsel peab olema alati just vähemalt üks kiht vähem riideid seljas kui endal. Teised öelgu mida tahavad, ma teen ikka otsuseid oma lapse heaolust lähtuvalt.

Näiteks talvel autoga sõites on mul alati mõnus talvejope ümber, kuid Carmeni pidin ma autosse panema toariietega, ja ka siis oli tal palav. Nüüd, suvel, ta higistab sageli nii, et tema pea leemendab. Ainus viis, kuidas ma saan teda autos sellest säästa, on panna endale rohkem riideid selga ning konditsioneer põhja.

Ärge nüüd ette kujutage, et ma lasen talle külma tuult näkku, kindlasti mitte. Ma pean lihtsalt auto temperatuuri viima umbes 22 kraadi peale, ka siis on Carmenil palav, kuid vähemalt ei teki mul hirmu, et ta aju ära kärssab. Vaene lapsuke!

Mina, mu ema ja õde peame kahjuks suviti autos külmetama, aga muud varianti pole, kui ma just ei tahaks, et Carmen end läbimärjaks higistab ja siis tuult saab. Enne Carmenit oli mul autokonditsioneer tühjaks saanud ja ma sõitsin rahumeeli kaks suve lämbes autos. Ratsionaalne mõistus ütles mulle, et pärast lapse sündi tuleks konditsioneeri täita. Keegi küll püüdis sellele vastu vaielda, aga mingu nad heasse kohta - laps ei taha kuuma käes piinelda, eriti, kui ta kipub olema krüofiil ehk külmalembeline.

Ma olen juba harjunud vastama inimestele, kes muretsevad, et Carmenil pole sokke jalas, et tal on seljas ainult üks kleit ja ta külmub ära. Ma lähen katsun selle mure peale uuesti Carmeni jalgu, mis on normaalsed, katsun ta kukalt, mis kapub kahjuks tavaliselt higist veidi niiske olema ning teatan, et lapse jalad peavadki olema jahedamad, et kuidagigi jahedam veri teda jahutada saaks. Selgitan, et kukal peab olema soe. Tihti on Carmeni kukal kuuma tõttu higine. Eks siis jahutangi teda, viin ta päikesest eemale ja õue.

Seega minu reegel lapse riietamises on hetkel see, et lapsele tuleb endast kõvasti vähem riideid selga panna. Üks päev taipasin, miks ta pidevalt sokke jalast ära kiskus väiksena - tal oli palav! Muidugi teised inimesed jälle hurjutasid mind, et kuidas küll nii saab, et lapsel pole sokke jalas. Nad ei tahtnud mind kuulda võttagi, kui ütlesin, et beebil on kuradi palav.

See, et minule meeldib end paksult riidesse toppida ja niimoodi mõnusalt higistada, ei täheda, et minu laps seda armastaks. Pealegi, ma magan ka suvel suletekiga, mis katab mind pealaest jalatallani, aga Carmen nutab palavusest, kui talle tavaline raske tekk peale panna. Seega magab tema lina all. 

Kuidas teile kuum suvi istub? Olete krüofiilid nagu mu armas Carmen või hoopis külmavaresed nagu mina?