El Chapo ehk Jupats USAsse saabumiselFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
17. juuli 2019, 17:57

ELUKS AJAKS: kurikuulus El Chapo sai karistuse kätte ning polnud sellega mõistagi rahul

Joaquin „El Chapo“ Guzman, üks tuntumaid nimesid kuritegelikus maailmas, läheb vangi eluks ajaks, vahendab ABC News. Tõenäoliselt tuhandeid inimesi tapnud mees vaidles veel enne karistuse väljakuulutamist kohtunikuga, et too polnud tema suhtes õiglane.

Guzmani mõistis süüdi USA kohus. Mehhiko andis ta 2017. aasta jaanuaris Ühendriikidele üle. Süüdi mõistis vandekohus mehe juba selle aasta veebruaris, ent nüüd selgus ka lõplik karistus: eluaegne, pluss veel 30 aastat. Vandekohus jäi, muide, inimeste kaitsmise eesmärgil täielikult anonüümseks. Ega El Chapo selle poolest tuntud pole, et kohtuveskitel segamatult jahvatada laseb. Üks naisterahvas olevat vägivaldse narkoparuni ees nõnda hirmul olnud, et palunud end anonüümsusele vaatamata kohustusest vabastada.

Prokurörid süüdistasid Guzmani kokaiini, heroiini, metamfetamiini ja marihuaana smugeldamises Lõuna-Ameerikast USAsse. Tema kaitsja eitas mehele esitatud süüdistusi ning väitis hoopis, et Guzmani vahistamise taga on lihtsalt üks suur vandenõu.

Guzman ise polnud juba ette rahul sellega, mis tulemas oli. Enne karistuse väljakuulutamist õiendas mees kohtupingist, et kohtunik Brian Cogan määris tema au ega lubanud talle õiglast kohtumõistmist. Guzman osutas sellele, et vandekohtunikud lugesid istungi kohta meediast, mis tekitas neis tema suhtes kindlasti eelarvamusi.

Lisaks polnud Guzman rahul, et kongis, kus ta kohtuprotsessi ajal viibis, oli liiga lärmakas puhur.

Kinnitatud andmeil on El Chapo süüdi 33 inimese tapmises. Tõenäoliselt aga on tema hingel kuni 3000 ohvrit. Lisaks ka piinamised, jälitamised, väljapressimised... Mees vägistas lugematul hulgal noori naisi, isegi alaealisi tüdrukuid, kes enne El Chapole kätte andmist uinutati. Narkoärikas uskus, et teismelised noored tüdrukud annavad talle elujõudu, kutsudes neid „minu vitamiinideks“.

Guzman on hetkel 62 aastat vana. Kuidas õnnestub tema trellide taga hoidmine ameeriklastel, selgub tulevikus, Mehhikos suutis ta tervelt kahel korral kongist põgenema pääseda, viimati 2015. aastal.