Foto: Tootja
Mitmesugust
17. juuli 2019, 11:19

MEKI, PROOVI, KÜLASTA! Selle nädala köögiuudised

(Ragne Värk)

NIPP

5 lihtsat soovitust lihamarinaadi valmistajale

1. Sool marinaadides teeb liha kuivaks. Seepärast maitsesta liha soolaga vahetult enne grillimist.

2. Ära kuhja liha marinaadiga üle. Tähtis on, et liha oleks sellega lihtsalt kenasti kaetud.

5. Jälgi, et marineeritavad lihatükid oleks ühesuurused. Nii küpseb liha grillimisel ühtlasemalt.

4. Kergema koega liha (näiteks linnuliha) vajab kergemat marinaadi ja lühemat marineerimisaega. Tugevamate lihadega (näiteks sealiha) toimi vastupidi.

5. Happeline marinaad muudab vintske liha pehmemaks.

Kiire sibulamarinaad kanale

  • 500–600 g broilerifileed
  • 1 sibul
  • kimbuke tilli
  • 4–5 sl õli
  • soola

Lõika kanafileed kolmeks või neljaks tükiks (olenevalt filee suurusest). Viiluta sibul, haki till. Pane kaussi kanatükid, sibulaviilud, till ja õli ning sega komponendid kätega läbi. Lase maitsestuda 3–4 tundi. Enne grillimist raputa peale soola ning küpseta fileed valmis.

Foto: Ragne Värk

KASULIK KÖÖGIVIDIN

Jäätisevormid

Kui jäätisemasin tundub liialt suur väljaminek, soeta poest endale paari euroga jäätisevormid. Nende abil saad valmistada meelepäraste maitsete ja komponentidega pulgajäätiseid.

Jäätisesegu valmistamisel arvesta, et külmunult on jäätisesegu vähem magusam kui enne külmutamist. Ja selleks, et jäätis vormist paremini eemalduks, lase vormidel minutike toatemperatuuril seista.

Pistaatsiajäätis

4 tl pehmet mett

100 g hapukoort

1 dl vahukoort

4 tl pistaatsiapähklipastat või siis isetehtud võiet

Sega mesi koos hapukoorega ühtlaseks. Lisa segades ülejäänud ained. Maitse, vajaduse korral pane mett või pistaatsiapastat juurde. Vala segu jäätisevormidesse. Koputa vorme korra vastu lauda ning pista siis segusse jäätisepulgad. Külmuta vähemalt 4 tundi.

PROOVI

Petile ja keefirile vaheldust

Farmi Piimatööstus on müügile toonud pika ajalooga hapupiimajoogi Airani. See on Kesk-Aasiast pärit keefirilaadne jook, millel on seedimist soodustav toime.

Airan on hea janukustutaja, ent sobib hästi ka kasutamiseks smuutides, magustoitudes ja külmsuppides.

Farmi Airan valmistatakse piimast, veest ja Himaalaja soolast juuretisega hapendamise teel. 100 grammi toodet sisaldab 37 kcal ja 1,3 g rasva.

Foto: Tootja

PÕNEV

Peet ja vaarikas – paras paar

Kodumaise toidutootja Salvesti ökoloogilisest toorainest valmistatud Smushie supersmuutide sarja on lisandunud uus maitse. Kiudainerikkas peedi-vaarika supersmuuti sisaldab lisaks valgurohkeid kanepiseemneid. Proovisime meiegi. Maitseb värskelt ja hapukalt ning mis Naistelehe toimetajatele eriti meeldib – jook on prii kunstlikest säilitus-, lõhna- ja maitseainetest.

Foto: Tootja

KÜLASTA

Talud kutsuvad külla

21. juulil kell 10–17 peetakse viiendat üle-eestilist avatud talude päeva.

Avatud talude päev annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab kodumaine toit ja mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte.

Uudistajaid ootavad külla nii suuremad farmid kui ka väiksemad talud. Näha saab põnevaid loomi ja taimi, uurimist väärib vinge põllumajandustehnika ning mekkida saab päris talutoitu. Paljudes taludes korraldatakse ekskursioone ja töötubasid. Täpsema programmi leiad veebilehelt www.avatudtalud.ee.