Foto: Shutterstock
Uudised
12. juuli 2019, 15:39

6 tervislikku ja lapsesõbralikku vahepala, mida sel suvel autoreisile kaasa pakkida

Suvine autoreis on hea võimalus linnast välja sõita, kodumaad avastada ning koos perega aega veeta. Pikemale reisile peab kindlasti varuma kaasa põnevaid näkse ja kergemat kõhutäidet, et lapsed pikemad vahemaad vastu peaksid. Kui nälg teeb pahuraks, siis täis kõht on rõõmu allikaks, ka täiskasvanutel.

Fazeri pagaritoodete kategooriajuht Tiina Stint annab nõu, milliseid tervislikke näkse sel suvel autoreisile kaasa pakkida, et nii lapsed kui ka vanemad oleksid õnnelikud. “Enne reisile minekut võiks läbi mõelda päevaplaani ja ühtlasi planeerida ka toidukorrad. Üks läbimõeldud poepeatus mitme spontaanse šoppamise asemel säästab nii aega kui ka raha,” soovitab Stint.

Värsked puuviljad ja köögiviljad

Vanemate ja laste lemmikud – puuviljad on mõnusalt värsked ja täidavad kiirelt kõhtu. Puu- ja köögivilju valides võiks lisaks maitsele arvestada ka praktilist külge: “Kiire energiasüsti annavad banaanid ja õunad. Neis sisalduvad kiudained täidavad kõhu pikaks ajaks ning banaanid ega õunad ei määri liigselt käsi,” toob Stint välja oma lemmikud. “Tegelikult võiks eelistada eestimaist ja miks mitte pakkida kaasa oma kasvatatud suviseid aiasaadusi – porgandeid, mahlaseid kirsstomateid või kurke,” soovitab ta. Hea proteiiniallikas ning maitsev lisand juurikatele on kikerhernestest hummus.

Pikemal reisil peletab nälga korralik võileib

Kui ees ootab pikk ja tegus päev, on aja kokkuhoiuks mõistlik kodus valmis teha tervislikud võileivad. Koduse võileiva vahele saad valida koostisained oma maitse järgi ning pealegi on see tihtipeale tervislikum kui kaupluse valmistooted, mis letil näljaseid poodlejaid on ootamas. “Tervislikuks võileivaks sobib hästi seemnerikas leib, milles kolmandik jahust on asendatud seemnetega ning mis tõstab ta samale pulgale müslibatooniga. Leivas sisalduvates seemnetes on palju kasulikke vitamiine, millest koos muna, salati ja singiviiluga saab tervikliku ja täisväärtusliku söögikorra,” sõnab Stint.

Pähkleid ja rosinaid pistaksid põske ka vanemad

Eestis läbiviidud toitumisuuringud kinnitavad, et meie menüüs on liiga palju loomset valku, millele pähklid ja rosinad lisavad head taimset tasakaalu. Nagu seemnedki, sisaldavad pähklid ja rosinad samuti hulgaliselt kasulikke mineraalaineid nagu kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, rauda, tsinki ja vaske. Kauplustes on ka järjest laienev kuivatatud puuviljade ja marjade valik: mango, aprikoos, datlid, ananass, ploomid, maasikad, vaarikad, jõhvikad jne on tervislikum alternatiiv kommidele.

Juurviljadega leivasnäkid krõpsude asemel

Rasvased kartulikrõpsud, mis on tulvil maitsetugevdajatest, võib asendada sõbralikemate leivasnäkkidega. “Tervislikke harjumusi tuleb lastele harjutada juba maast madalast, “ õpetab spetsialist ja tuletab meelde, et laste toitumisharjumuste peamiseks kujundajaks on nende vanemad. “Leivasnäkid ei ole juba ammu lihtsalt kuivikud, saadaval on väga huvitavate maitsekombinatsioonidega näkse, mis on samal ajal ka tervislikud,” sõnab ta. Näiteks on Fazeri rukkijahust Juurika leivasnäkkide tootevalikus saadaval üks huvitavamaid maitseid – peedi ja tüümiani kooslus, kus kolmandik jahust on jällegi asendatud tervislikemate juurikatega.

Lõbusad juustupulgad meeldivad igale lapsele

Need toitvad ja maitsvad vahepalad meeldivad kogu perele, lisaks pakub juustupulga väiksemateks tükkideks rebimine parajalt põnevust pere väiksematele liikmetele. Suure kaltsiumi- ja kiudainesisaldusega juustud sobivad nälga peletama suuremate toidukordade vahele. Käepärane ja mugav pakend sobib autos söömiseks ja suurest pakist saavad osa kõik pereliikmed. “Et juust reisi jooksul ei sulaks, tuleks seda hoida veidi külmemas kohas, näiteks käsilaekas, mis uuematel autodel on enamasti jahutusega,” sõnab ta.

Ära unusta janukustutust!

Kindlasti ei tohiks unustada varuda hulganisti vett. „Tihti arvame, et meil on kõht tühi, kui tegelikult on meil hoopis janu,“ sõnab Stint. Siinjuures võiks siiski vältida suhkrustatud jooke, mis nii hästi janu ei kustuta ning eelistada mineraalidega vett või lihtsat kraanivett. Eriti mugav on tagapingil istuvatele jõnglastele ulatada spordipudelis vesi, mis ka niivõrd kergesti pudelist välja ei loksu kui tavalises plastpudelis vesi. Kodust kraanivett kaasa võttes võib pudelisse poetada ka mõned marjad, sidruni- või kurgiviilud, et janukustutajale maitset lisada.