Foto: TOBY MELVILLE / Scanpix
Inimesed
9. juuli 2019, 11:30

Mis edasi? Kuninganna Elizabeth annab hiljemalt kahe aasta pärast oma võimu üle

Kuningliku eksperdi hinnangul annab kuninganna Elizabeth II hiljemalt oma 95. sünnipäevaks võimu üle prints Charlesile.

Tema Majesteet sai tänavu aprillis 93-aastaseks, kuid 1937. aastal loodud Regency Act võimaldab monarhil loobuda suurematest kohustustest ja anda need üle oma troonipärijale, kirjutab Fox News. Kui valitsev monarh tunneb, et ta pole võimeline enam oma kuninglikke kohustusi korralikult täitma, lubab Regency Act tal võim üle anda.

"On räägitud, et kui ta varsti 95-aastaseks saab, võtab ta tempot maha ja kasutab Regency Acti," lausus kuninglik ekspert Phil Dampier. "Ta oleks jätkuvalt kuninganna, ent Charles täidaks enamikke tema kohustusi."

Hiljutise uuringu kohaselt on brittide lemmik hoopis prints William, kelle meeldivus on 73 protsenti. Nii tema vend prints Harry kui ka kuninganna Elizabeth II on sümpaatsed seitsmekümnele protsendile vastanutest. Prints Charles ja prints Philip meeldivad vaid 40 protsendile brittidest, ent kõige ebapopulaarsem on jätkuvalt Camilla Parker Bowles. Charlesi abikaasat fännavad vaid 24 protsenti vastanutest.

Elizabeth on kõige kauem troonil püsinud monarh Suurbritannia ajaloos. Temast sai kuninganna 6. veebruaril 1952 pärast kuningas George VI surma. Elizabeth on maailma ainus monarh, kes on samal ajal rohkem kui ühe iseseisva riigi pea. 16 riigis, mille riigipea ta on, elab kokku umbes 128 miljonit inimest