Foto: Pixabay
Uudised
1. juuli 2019, 12:46

VÄÄRT NÕU | Millal peaks sünnituskott pakitud olema? Ja mida sinna üldse panna tuleks? (1)

Millal peaks sünnituskott pakitud olema? Ja mida sinna üldse panna tuleks? Nõu annab Tartu Ülikooli kliinikumi ämmaemand Sirje Kõvermägi.

Konkreetset soovitust selle kohta, millal peaks valmis pakitud koti ukse kõrvale ootele tõstma, tegelikult polegi. «37. nädal on aga küll juba selline aeg, millal peaks sellele mõtlema,» soovitab Sirje alustuseks.

Kogenud ämmaemand teab, et aeg-ajalt kiputakse dokumente koju unustama. «Kaasas peab olema ID-kaart või pass ning rasedakaart. Maha ei tohiks unustada ka rasedakaardi vahel olevat kollast verekaarti,» lisab ämmaemand. Ja kuigi sünnitama hakkavad naised tavaliselt eriti süüa ei taha, soovitab Kõvermägi siiski ka näksimiskraami kotti poetada. «Kaasas võiks olla vesi ning energiat andev ja kerge toit: jogurt, puuviljad, šokolaad. Naine ei pruugi tihti süüa tahta, aga juua tuleb kindlasti. Joogiks sobib kõige paremini tavaline vesi,» räägib Sirje. Loomulikult ei tasuks ära unustada ka tugiisikut, sest temal läheb pika ootamise peale suurema tõenäosusega kõht tühjaks.

Vahetusrõivad ja hügieenivahendid

Kuigi haiglas antakse sünnitajale särk ja kittel, võtavad naised tihti maksimaalseks mugavuseks ning koduse tunde tekitamiseks kaasa ka isiklikud vahetusriided. «Kel soov, võtku. Hästi sobivad näiteks avar ja pikem T-särk ning hommikumantel,» annab ämmaemand nõu.

Kindlasti tuleb kaasa võtta aga vahetusjalatsid, näiteks sussid, endale ja tugiisikule. Ka sokid on asjakohased. «Ja aluspesu tuleks kaasa pakkida kohe mitu paari,» loetleb ämmaemand. Tema sõnul on hea mõte võtta kaasa ka endale sobiv muusika, sest see aitab lõõgastuda. Muide, tänapäeval on üsna tavaline, et sünnitama minev naine on kaasa võtnud ka midagi isiklikku – näiteks kaisulooma või oma padja. See on lubatud – peaasi, et naine end hästi tunneks.

Ära ei tasuks unustada hügieenivahendeid (hambahari ja -pasta, dušigeel), vajadusel näo- ja kätekreemi ning suuremat rätikut vannis või duši all käimiseks. «Hügieenisidemed antakse haiglas ainult esimeseks päevaks. Seega võiks kaasa võtta üks-kaks pakki suurema imavusega sidemeid järgnevateks päevadeks,» lisab Sirje.

Riided ja mähkmed antakse beebile sünnitusmajas – kaasa tuleb võtta vaid koju viimise rõivad ja mähkmed. «Lapse küünte lõikamiseks tuleks kaasa võtta ka küünekäärid, sest mõnel lapsel on sündides juba üsna pikad küüned,» lausub ämmaemand.

Kodus peaks last aga ootama mitu hõlmikbodi (sest neid ei tule vastsündinul üle pea tõmmata), puuvillased mütsikesed, kombinesoon, kampsun, nii puuvillased kui ka paksemad sokid, beebivann, rätik, mähkmed ning lõhnavaba niisutav kreem. BJ

Veel kord puust ja punaseks!

Sünnituskotti paki:

* rasedakaart (ka kollane verekaart, kus on kirjas sinu veregrupp ja reesuskuuluvus);

* isikut tõendav dokument;

* plätud või sussid;

* paar pakki hügieenisidemeid;

* mitu paari aluspükse;

* toetavad (imetus)rinnahoidjad;

* soovi korral mugavad rõivad;

* hügieenitarbed;

* saunalina;

* meelepärast sööki ja jooki;

* soovi korral fotoaparaat, videokaamera, arvuti, muusika;

* telefon ja laadija;

* tarvitatavad ravimid.

Tugiisikule:

* vahetusriided ja jalanõud;

* meelepärast jooki ja sööki;

* raamatuid või ajakirju;

* hügieenitarbed.

Lapsele:

Riided vastavalt aastaajale. Suvel bodi, sipupüksid, jakk, müts, sokid, kindad. Talvel bodi, sipupüksid, jakk, müts, sokid, kindad, lisaks soojem müts ja paksem kombinesoon.

Lapse kojuviimiseks võta vajadusel kaasa turvahäll.

Allikas: Sunnitusmaja.ee

Kui vaja ja mahub, võin otsida juurde tootekomplektid.

Kas teadsid?

Soovi korral saad vajaliku haiglakomplekti osta ka veebipoodidest.

Näiteks Babiyblu veebikauplusest (www.babiyblu.ee) on võimalik soetada hügieenitarvete komplekti, värske ema sünnitusjärgset komplekti, minikomplekti vastsündinule jne.

Samalaadset teenust pakub ka näiteks Babydo veebipood (www.babydo.ee), kust saab soetada varem valmis pakitud sünnituskomplekti.

Valmiskomplektide hinnad jäävad paarikümne euro kanti.