Suhted
27. juuni 2019, 10:47

Personalijuht õpetab puhkama: lülita segavad faktorid välja ja katseta nuti(töö)puhkust

Paljudel on pikisilmi oodatud puhkus juba käes või kohe-kohe saabumas. Selle asemel, et arutleda millal puhkus aset leiab, on palju olulisem küsida: kuidas puhata? Kuidas ennast tööasjadest välja lülitada ja üks kvaliteetne puhkus ette võtta, selgitab Elisa personalivaldkonna juht Kaija Teemägi.

Igaühe jaoks on puhkus erinev – kellele meeldib palmi all peesitada, kes veedab aega suvekodus või aias tööd tehes. Küll aga on oluline, et selle aja jooksul tõesti ka välja puhata saaks. Mida puhanum on inimene, seda produktiivsem ja heatujulisem on ta ka muul ajal. Kui aga puhkus näeb välja selline, et nutitelefon piiksub vahet pidamata e-kirja teadaandeid või saadavad kolleegid aina töösõnumeid, ei pruugi puhkamisest midagi välja tulla. Siin on mõned järeleproovitud ja katsetatud nõuanded, kuidas paremini puhata.

Kahest nädalast jääb väheks

Seaduse järgi peaks töötaja vähemalt korra aastas puhkama järjest 14 päeva. Kui vaadata statistikat on jätkuvalt kõige populaarsem 14+7+7 graafik, kuid minu soovitus on aga ühe korraga puhata pikemaltki. Selleks, et ennast töömõtetest vabaks lasta ja tõeliselt puhkama hakata, kulub aega. Võimalusel tuleks puhata vähemalt kolm nädalat, soovitavalt rohkemgi, kuna esimene nädal kulubki tavaliselt sisseelamisele ja töömõtete selja taha jätmisele. Seega tasuks juba aasta alguses puhkusegraafikut paika pannes läbi mõelda, kas ja kuhu pikem puhkus paigutada. Isegi siis, kui sel hetkel ei tunne, et tahaks nii pikalt puhata.

Mõtle töökorraldus läbi ja austa kolleege

Puhkusegraafik ei ole lihtsalt formaalne reeglistik ettevõttes, vaid see aitab korraldada kogu tiimi tööd. Hästi planeeritud kalender annab võimaluse rahuliku südamega puhkusele minna. Kui oma puhkuse aega pidevalt muuta, siis tekitatakse mõttetut peavalu nii endale kui ka kolleegidele. Kui kõigi plaanid on pikemalt ette teada, on selle võrra lihtsam ka juba puhkuse eel asju korraldada.

 Selleks, et puhkus ei läheks luhta, peab väga detailselt läbi mõtlema ja kokku leppima, kes puhkuse ajal nii pooleliolevate kui ka jooksvate ülesannetega tegeleb. Leia oma ülesannetele puhkuse ajaks kindlasti vastutaja. Ole julge ja ära karda küsida, arvates, et kellelegi sellega tüli teed, kuid ära jäta seda viimasele minutile. Reedeõhtune kiri pika to-do-list’iga kolleegile võib esmaspäevahommikul töökaaslase tuju üsna morniks teha. Kolleegidega tasub ka kokku leppida kanal, mille kaudu möödapääsmatus olukorras ühendust võetakse ja millistel puhkudel seda kasutada.

Tiimiga koos puhkusele

Kui tiimid on väiksemad ja töökorraldus lubab, võib kõigi soovi korral kaaluda ka kollektiivpuhkust. Näiteks on meil ettevõttes meeskondi, kes osa ajast puhkavadki samal perioodil. See välistab, et keegi peaks tiimikaaslast asendama. Meeles aga peaks pidama, et selline töökorraldus tuleb hästi ära planeerida ja sõltub suuresti ka sellest, kas meeskonnal on ajakriitilisi töid, millest sõltub teistest osakondade või koostööpartnerite tegevus. Tihti pole võimalik kogu tiimi/ettevõtte tööd teatud ajaks ootele panna.

 Lülita segavad faktorid välja ehk katseta nuti(töö)puhkust

Mitmed uuringud on näidanud, et tõeliselt puhkad välja siis, kui lülitad tähelepanu tõmbavad märguandjad täiesti välja. Siin ei piisa ainult sülearvuti sahtlisse panemisest, kuna tõeline vilkuvate sõnumite paraad käib meil peamiselt nutitelefonis. Iga tööga seotud teavitus viib mõtted paratamatult töistele teemadele tagasi ja ennast välja lülitada on siis pea võimatu. Kui segavad faktorid on vaigistatud, ei teki ka nii lihtsasti kiusatust meilipostkasti avada. Iga telefoni seadetes saab e-maili konto väga lihtsa vaevaga off-režiimile lülitada.

Puhka suve asemel hoopis sügistalvel

Enamjaolt on kuumimad puhkamise perioodid juulis ja sealsed nädalad kipuvad kõige kiiremini täituma, seda näitab ka meie ettevõtte statistika. Kui suvisel tippajal puhata pole võimalik, eelista hoopis sügist või talve, kui kodumaal valitseb kaamos. Siis on tihti nii aega kui ka asendajat lihtsam leida. Paljudes ettevõtetes on eraldi 7-päevane puhkus talveperioodil kasutamiseks mõeldud. Vaadates puhkuse statistikat, näeme, et ka märts ja aprill on populaarsust kogumas, kuna aina enam soovitakse veel enne kevadet väike turgutuspaus võtta.

 Pikenda puhkust

Kui plaanis on puhata välismaal või kaugemal teises linnas, võib puhkust pikendada mõnda aega kohapaindlikult tööd tehes. Nii saab rahulikult kõik vaatamisväärsused ja muuseumid puhkuse ajal läbi käia ja ennast mõnusasti välja puhata. Pärast seda võib mõned päevad või näiteks nädala sealt samast ka täisväärtuslikult ja pühendunult kaugtööd teha, kui töökorraldus seda võimaldab ja vajalikud tehnilised lahendused olemas on. Nii saab tööst vabal ajal veel ümbruskonna võlusid nautida ja puhkus tundubki pikem. Kindlasti tuleks see aga aegsasti juba puhkuse eel tööandjaga kokku leppida ja oma tiimile sellest ka teada anda, et plaan kellelegi üllatusena ei tuleks.

Et puhkus kuluks päriselt ka puhkamisele, mitte tööasjadega tegelemisele või nende peale mõtlemisele, siis meelerahu toob läbimõeldud töökorraldus, kokkulepped kolleegidega ja teadlik segajate vältimine. Puhkame (sel suvel) päriselt ja kvaliteetselt!