Kultuur
28. juuni 2019, 09:30

Parimad vaated Haapsalu linnale (1)

Muuseumi

28. juunil avatakse pidulikult Haapsalu uuenenud piiskopilinnus ja muuseum.

Linnusele on uue hingamise andnud ideekonkursil esikoha saanud KAOS Arhitektid OÜ. Linnuse juhataja Kaire Tooming ütleb, et kui kaks aastat tagasi moodustas muuseumi jada keldreid, siis nüüd on tegu moodsa muuseumikeskkonnaga, kus mõeldud ka liikumispuudega huvilistele. Liftid liiguvad kolme tasapinna vahel ja näitused asuvad kahel korrusel.

Huvitav:

  • «On küll teine tunne tegeleda hoonega, mis on isegi ehitisregistris kirjas esmase kasutuselevõtu aastaga 1279,» ütlevad arhitektid Margit Aule, Margit Argus, Elo-Liina Kaivo ja Laura Ojala. 13. sajandi linnus oli varemeis alates 17. sajandist. 19. sajandi lõpus sai kirikuosa katuse ja uuesti siseruumiks. Ülejäänud osasse tekkis siseruum alles 1980–1990ndail.
  • Üllatusena avastati tööde käigus müürimassiivist läbi korruste ulatuv mantelkorsten, mida kasutatakse nüüd uue trepi jaoks. Teises mantelkorstnas asub lift.
  • Põnev leid oli ka 16.–17. sajandi vahetusest pärit käimla. Sealt tuli välja õllekanne, palju klaase, loomakonte, linnu- ja kalaluid. Nii saadi teada, mida toona söödi.
  • Arhitekte inspireeris 1930ndate foto, kus on näha varemetel käigurajad ja haljastus.
  • Huvitav on hoones jälgida moodsa ja keskaegse ehituskunsti vaheldumist – klaaspaviljonidest avanevad justkui raamitud vaated linnusele. Hämarus ja suletus vaheldub valguse ning avatusega.
  • Kui enne nägi müüre vaid alt vaadates, siis nüüd saab neil ka treppe mööda liikuda. Ülemistelt platvormidelt avanevad hunnitud vaated linnale ja merele. Keskajal oli see ka eluliselt tähtis – näha vaenlaste lähenemisteed linnusele.