Foto: Pixabay
Uudised
19. juuni 2019, 15:45

MURRAME MÜÜTE | Kas vanaemadeaegseid uskumusi väikelaste eest hoolitsemisel tasub arvestada või mitte? (5)

Kas vanaemadeaegseid uskumusi ja soovitusi beebide ning väikelaste eest hoolitsemisel tasub arvestada või mitte? Asjasse toob selgust staažikas lastearst Krista Pinka Rapla perearstikeskusest.

UNUSTA ÄRA!

Beebi tuleb kõvaks nukuks siduda. Väide ei pea kindlasti paika. Rahutu beebi käed võiks ööseks teki sisse seada, kuid jalad võiksid arengule mõeldes olla ikka konnaasendis.

UNUSTA ÄRA!

Laps ei või istuda, põlved koos. Võib küll. Põhiline, et ta ei jääks sellesse istumisasendisse liiga kauaks. Füsioterapeutide sõnul ei ole tänapäeval õigeid ega valesid asendeid. Lihtsalt peab jälgima, et seda vahetataks.

ÕIGE JUTT!

Beebile peaks vett lisaks andma. Laps saab rinnapiimast vajalikud ained küll kätte, kuid rinnapiim on ikkagi söök, mis paneb seedimise tööle ja koormab seda. Vesi aitab seedesüsteemi loputada. Eriti kasulik on beebile vett anda suveperioodil. Kindlasti ei soovitata seda teha lutipudelist. Esialgu võiks beebile vett anda teelusikaga, istuma hakates juba tassist.

NII JA NAA

Beebi peab kord päevas kakama. Kui rinnapiimatoidul oleval põnnil probleeme pole, ei pea ta ilmtingimata iga päev kakama. Kui nahk on korras ja laps on rõõmus, võib ta isegi nädal aega kakamata olla. Lisatoitu saades peaks laps kakama iga päev. Viimasel ajal on kõhukinnisus väikelaste seas väga suur probleem, mis ilmneb sageli hoidja juurde või lasteaeda minnes. Kõhukinnisuse korral võivad kakades tekkida päraku ümber lõhed – siis on see tegevus valus. Nii võib juhtuda, et laps ei tahagi kakada ja see võib kaasa tuua tõsiseid probleeme. Jälgi seda kindlasti ja probleemide korral pea nõu arstiga.

UNUSTA ÄRA!

Lõge katsumine teeb ajule liiga. Ükski lapsevanem ei hakka lõgeme kohalt jõuga suruma, silitamine ei kahjusta kindlasti aju.

UNUSTA ÄRA!

Talk ja puuder on beebi nahahoolduses vajalikud. Talk ja puuder kipuvad pissi või higiga kokku puutudes õrnade voltide vahel tükki minema. Kui neid siis maha hakata pesema või pühkima, võib beebi õrnale nahale haiget teha. Samuti võivad need poore ummistada.

NII JA NAA

Lapse nahka on hea desinfitseerida kaaliumpermanganaadilahusega. Kaaliumpermanganaadil on nahale kuivatav mõju. Allergilisel beebil on nahk niigi kuiv ja sel puhul pole see hea. Üleüldse ei soovitata seda, kui põletikke pole. Kui esinevad põletikud, saab kaaliumpermanganaadilahusest infektsioonide ennetamisel abi.

UNUSTA ÄRA!

Beebi silmi peaks puhastama boorhappega. Hoopis käepärasem ja lapsesõbralikum on seda teha puhta keedetud veega. Seejuures ei tohiks beebi silmi puhastada vati, vaid marlitükiga. Vatt võib ripsmete külge imepisikesi kiude jätta ja nägemist häirida. Silmi puhastatakse väljast sissepoole.

ÕIGE JUTT!

Naba hoolduseks on hea briljantroheline. Põletikulise naba korral saab desinfitseeriva toimega briljantrohelisest abi. Kui vanemad ei taha seda tänapäeval kasutada, leiab alternatiivina apteegist ka puistepulbrit. Samuti ei taheta briljantrohelist kasutada tuulerõugete korral, kuid piirituselahus aitab villilist löövet kuivatada. Kasutada võib ka geele, mis lapse nahale värvi ei jäta.

ÕIGE JUTT!

Rinnapõletiku korral saab abi kapsalehest. Kapsalehel on põletikuvastane toime. Vanasti, kui muid ravimeid polnud, soovitati seda köha korral ka rinna peale panna. Tänapäeval võib küsimus tekkida juhul, kui kapsas pole enda kasvatatud – siis ei tea, millist keemiat on kasutatud. Poest ostetud kapsa võiks enne rinnale asetamist puhtaks pesta. Seda soovitavad noortele emadele ka günekoloogid.

ÕIGE JUTT!

Rinnapiimahulk sõltub ema toidu ja joogi kogusest. Täiesti õige! Eriti kehtib see joomise kohta. Imetav ema peaks rinnaga toitmise ajal käeulatusse panema klaasi vett. Pärast joomist on selgelt näha, kui kiiresti rinnapiima hulk suureneb.

NII JA NAA

Last tuleb toita kindlal kellaajal. Rinnapiimal olev laps reguleerib oma toitumisgraafikut enamasti ise. Kunstlikul toidul oleval titel tuleks päevakavast kinni hoida, sest seedimissüsteem peab õppima ka puhkama ja ootama. Emadel on aga sageli beebi jaoks toiduga lutipudel kaasas ja nii kui laps muutub rahutuks, antakse talle see kätte. Beebi õpib üsna kiirelt, et meeleolu rahustamiseks on võimalik süüa küsida. See soodustab tulevikus söömishäirete teket.