Foto: Pressimaterjal
Kultuur
19. juuni 2019, 09:05

Džässi-koosseis Cosmoskva andis üle 10 aastat jälle singli välja

Kui Sander oma tšelloga Kuressaares Töö tänava garaaži jõudis, olid poisid juba prooviga alustanud. Just kirjandusklassikat parafraseerides võiks kirjeldada seda, kuidas DIY kollektiiv Cosmoskva 2001. aastal alguse sai.

Toona olid džässi ja soul-muusika mõjutused kohalikus popmuusikas pigem harvad ja seda isegi underground skenes, mistõttu mõjus hobimuusikute stiilivalik ebaharilikuna. Kollektiiv andis kaheksa aasta jooksul välja ühe EP ("Milch Attack", 2004), millele järgnes 2006. aastal koostöös Eesti saksofonisti Villu Veskiga täispikk album "Juniper". Aastal 2009 läks tolleks hetkeks 8-liikmeliseks kasvanud orkester pikemale pausile. Nüüd, 10 aastat hiljem, on kollektiiv taas koos ning 2019. aasta lõpus TIKS Rekordsi alt ilmuvalt albumilt väljas ka esimene singel "Spider".

Helimaterjali on viimasel kahel suvel Tinnul ja Mändjalas võtnud üles Eesti elektroonilise muusika nõutumaid produtsente ja Cosmoskva liige Sander Mölder. „See kümne aastane pikkune paus ei olnud teadlik otsus, vaid lihtsalt kujunes nii,“ selgitab Mölder, miks Cosmoskva pildilt ära kadus. „Nüüd tekkis võimalus mõningad muusikalised mõtted jälle üles leida ja salvestada. Helipildilt on Cosmoskva muutunud elektroonilisemaks, kuid selles on jätkuvalt säilinud sama hingamine nagu kümme aastat tagasi,“ kirjeldab Mölder.

Cosmoskva uus singel "Spider" on alates tänasest kuulatav ja allalaetav erinevates digikanalites.

Cosmoskva 2019. aasta lõpus ilmuv album on järjekorras neljas TIKS Rekordsi kaubamärki kandev helikandja.