Foto: Pixaba
Kultuur
18. juuni 2019, 10:46

McDonald’s lõpetab Eesti restoranides kõrte jagamise: töötame selle nimel, et leida keskkonnasõbralikke lahendusi (9)

Aprillis Tartu restoranides pilootprojektina hoo sisse saanud algatus, mis innustab McDonald’s restoranide külastajaid plastikkõrtest loobuma, laieneb nüüd kõikidesse Eesti McDonald’s restoranidesse. Restoraniketi eesmärk on vähendada Eesti McDonald’s restoranides ühekordsete plastikkõrte tarbimist vähemalt ühe miljoni kõrre võrra aastas.

Muudatuse tulemusel ei anta jookidega enam plastikkõrsi kaasa. Külastajad, kes siiski soovivad oma joogi juurde kõrt, peavad seda teenindajalt eraldi küsima.

McDonald’s Baltikumi tegevjuhi Vladimir Janevski sõnul tõestas Tartu restoranides läbi viidud testperiood, et Eesti tarbijate suhtumine jätkusuutlikesse lahendustesse on igati positiivne. „Mõistame, et kuu ajaga on väga raske inimeste harjumusi muuta, kuid usume, et üheskoos oma restoranide külastajatega liigume jõudsalt plastiku kasutamise vähendamise poole,“ sõnab Janevski.

McDonald’s restoranide eesmärk on jagada aastas välja ligi miljon karastusjookide juurde kuuluvat kõrt vähem.

„Töötame selle nimel, et leida keskkonnasõbralikke lahendusi, mida saaksime McDonald’s restoranides kasutusele võtta. Plastikkõrte kasutamise vabatahtlikuks muutmisega  liigume ühekordse plastiku kasutamise vähendamise suunal, mis on ka üle-Euroopaline nõue aastaks 2021. Küll aga ei pea me ootama, kuni plastikut keelavad seadused kehtima hakkavad, vaid tahame innustada oma restoranide külastajaid juba praegu oma harjumusi muutma,“ ütleb Janevski.

McDonald’s soovib kõrrevaba algatusega muuta külastajate tarbimisharjumusi, innustades neid jooma karastusjooke ilma kõrreta. Muud joogid nagu näiteks piimakokteilid serveeritakse esialgu ka edaspidi koos kõrrega. Kõrrest loobumise soovitust rakendatakse kogu Baltikumi McDonald’s restoranides, et ühekordse plastiku vähendamine kogu regioonis oleks mõjusam.

Kõrrevaba joogi pilootprojekt on osa McDonald’s restoranide ülemaailmsest algatusest, millega soovitakse muuta kasutatavad pakendid keskkonnasäästlikumaks. Restoraniketi eesmärk on, et aastaks 2025. pärineksid kõik restoranides kasutatavad pakendid sertifitseeritud tarnijatelt ja oleks valmistatud taaskasutatud või taaskasutatavast materjalist. Samuti on restoraniketil plaan hakata ümber töötlema kõiki ülemaailmselt McDonald’s restoranides tekkivaid pakendeid.