Foto: Martin Cleaver / Scanpix
Inimesed
14. juuni 2019, 14:00

KURB: loe, kuidas mässumeelne printsess Diana kuninganna südame kord murdis! (8)

Rahvas armastas printsess Dianat. Lähedased tundsid teda kui kaastundlikku naist, kes kasutas kuulust enda jaoks tähtsate probleemide tõstatamiseks ja teiste aitamiseks. Oma eraelus polnud Diana aga sugugi nii õrn ja südamlik kaunitar. Tal oli eriti keeruline suhe oma ämma kuninganna Elizabeth, kelle südame ta ühel hetkel murdis.
 
Kõik paistis hästi minevat, kui Diana ja Charles 1981. aastal pulmi pidasid. Kõik olid uue paari pärast elevil ja kuninganna võttis oma minia avasüli vastu. Lähedaste allikate sõnul üritas kuninganna aidata Dianal kohaneda kuningliku eluga. Abikäe ulatas ka printsess Margaret, kes asus noorele printsessile tunde andma. Kuninganna viis Diana vahel ka oma Sandringhamis asuvasse maamajja, kus üheskoos ratsutati ja lähemalt sõbraks üritati saada.
 
Hoolimata Elizabethi pingutustest, ei paistnud Diana kuninglikust elust huvituvat. Leedi Pamela Hicks täheldas, et Diana eiras lausa uhkusega kuninglikku korda. Printsess Margareti õpetused olid kui hane selga vesi. Diana ei nautinud ratsutamist ja seega leidsid väljasõidud Sandringhami kiire lõpu. Kuninganna tervitas Dianat lahkelt oma perekonda, ent printsess ei soovinudki selle osaks saada ja see murdis tema südame.
 
90ndate alguses hakkas Diana avameelselt pressiga suhtlema. Ta rääkis tervele maailmale, et Charles petab teda Camillaga ning tunnistas ka, et tal on raske kuninglikus perekonnas kohanduda. Avalikkus asus automaatselt Diana poolele ja tundis talle kaasa. Selle tulemusena hakati tema probleemides süüdistama kuninganna Elizabethi.
 
Aastal 1992 lahvatasid skandaalid ka teiste kuninglike ümber. Nii printsess Anne kui ka prints Andrew teatasid, et nende abielud on purunenud. Meediasse jõudis foto, millel Sarah Fergusoni finantsnõustaja lutsis tema varvast. Lekkisid ka prints Charlesi privaatses vestlused Camilla Parker Bowlesiga.
 
Kogu see kõmu näitas kuningannat halvas valguses. Kuulduste kohaselt tekkis tal depressioon ja ta hakkas lohutust otsima alkoholist. "Aasta varem oleks ta kurtnud, et jook on liiga kange, kuid enam mitte," rääkis üks Buckinghami palee töötaja.
 
Printsess Diana ja Charles lahutasid 1996. aastal oma abielu, kuid sellega mäng ei lõppenud. Kui Diana aasta hiljem hukkus, sattus Elizabeth kriitika alla. Selle asemel, et olla koos oma rahvaga Londonis, redutas naine Šotimaal.
 
Kumbki naine polnud täiuslik ja mõlemad üritasid lihtsalt olukorraga hakkama saada. Elizabeth on hilisemalt tunnistanud, et Diana oli siiski perekonnas positiivseks jõuks. Printsess õpetas kuninglikele olema soojem ja avatum – varem oli kuninganna sellele kategooriliselt vastu. Tänu Dianale kasvasid Harryst ja Williamist väga südamlikud ja populaarsed Suurbritannia kodanikud. See aitas kuninglikul perekonnal püsida populaarsena ajal, mil mõned inimesed soovinuks näha monarhia totaalselt hävimist.